Botlatókövek Pécsett
 

Gunter Demnig 2014. szeptember 19-én érkezett Budapestre, és a következő napokban (szeptember 19-21-én) tett le a fővárosban, valamint Celldömölkön, Sopronban és a Pécs melletti Magyarmecskén botlatóköveket, összesen 26 darabot.

A Holokauszt megemlékezés évében 2014. szeptember 21-n Szlichot vasárnapján, Pécsett helyezte el Günter Demnig az emlékezés köveit az Anna utcában, Roder Judit zsidó származású festőművész szülőházánál, valamint a Szent Mór utcában, Sommer György és Sommer Éva Ágnes szülőházánál a járdán.

A megemlékezésen beszédet mondott Páva Zsolt polgármester, Schőnberger András főrabbi, Sommer László az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem docense.

Részt vett még Goldmann Tamás és Stark András a Pécsi Zsidó Hitközség elöljárói, Dr. Oláh János, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem rektor-helyettese, Scherer Edit a Pécsi Sztárai Mihály Általános Iskola Óvoda és Művészeti Iskola igazgatója - kinek tanítványai rövid zenei műsort adtak.

A megemlékezés a Kadis ima közös elmondásával zárult.

Sarlós Ilona
2014.09.22

A botlatókövek (németül Stolpersteine) Gunter Demnig német szobrász alkotásai; a nemzetiszocializmus áldozatai előtt tisztelgő, 10x10 centiméteres macskakőre rögzített réz emléktáblák, amelyeket az áldozatok egykori lakhelye előtt helyeznek el a járdába süllyesztve. Ezek a kövek a lakóhelyek mindennapjaiban teszik láthatóvá és kézzelfoghatóvá a történelmet. Nevükhöz híven rövid időre megállítják és - a személyes történetek bemutatásával - emlékezésre, elgondolkodásra késztetik az arra járókat, a véletlenül „beléjük botlókat”. A művészi projekt révén egy folyamatosan növekvő, az egyes kövek hálójából összeálló decentrális óriás „emlékmű” jön létre.

A botlatókövek a nácik által deportált, koncentrációs vagy megsemmisítő táborokban, vagy munkaszolgálat során meggyilkolt embereknek, zsidóknak, romáknak (szintók, cigányok stb.), az ellenállási mozgalmak tagjainak, homoszexuálisoknak, Jehova Tanúinak, keresztény ellenzékieknek és fogyatékkal élőknek állítanak emléket. Az áldozatok egyik, legnagyobb adatbázisát a Jad Vasem Intézet kezeli Jeruzsálemben.
A botlatókövek ötlete több, a kölni szintók kitelepítésére emlékező művészi akció során fogalmazódott Gunter Demnigben az 1990-es évek elején.Magyarországon 2007. április 27-én helyezte el az első botlatókövet Gunter Demnig, Budapest, Ráday utca 5. szám előtt.

A kőletételek teljes szervezése Európa-szerte - így hazánkban is - Gunter Demnig kezében van. Őt, illetve koordinátor munkatársát kell megkeresni angol vagy német nyelvű elektronikus levélben.

A kőfelirat elkészítéséhez szükség van az áldozat pontos, történelmileg hiteles adatainak felkutatására: név, születési dátum, sorsának alakulása (deportálás időpontja, munkaszolgálat stb.), halál helye és időpontja, valamint utolsó, szabadon megválasztott lakhelyének címére. Az adatok beszerzésében, pontosításában, illetve hitelesítésében fontos szerepe jut a helytörténeti és holokausztkutató intézeteknek, dokumentációs központoknak.

Mivel a járda közterület, a kőletételhez szükséges az illetékes önkormányzat előzetes engedélye, amit egy rövid kérelemben lehet igényelni, megjelölve a megemlékezés célját, valamint a kihelyezni tervezett botlatókő pontos helyét (lakcím) és elhelyezésének körülményeit.

Egy magyarországi botlatókő kihelyezése 110 €, amit az igénylőnek kell a művész számára kifizetnie.


/Wikipédia/

Vissza