Zsidó szociális munkás hallgatók szakmai gyakorlata Gilvánfán

Az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem és Gilvánfa község között második éve - a MAZSIHISZ támogatásával - működő projekt végrehajtására került sor 2017. április 3. és 5. között.

megbeszélés a hallgatókkal

Az egyetem tanuló első éves zsidó szociális munkás hallgatók április harmadikán a baranyai Gilvánfa községben töltötték három napos szakmai gyakorlatukat. Ennek keretében szakmai tapasztalatokat szereznek, miközben mélyszegénységben élő emberekkel találkoznak, kapcsolatokat építenek ki.

Gilvánfa

A projektben sikerült összekapcsolni külföldi adományozókat a helyi tanoda korszerűsítésére.

 

a gilvánfai tanoda


megbeszélés a tanodában

Remélhetőleg szeptembertől egy gilvánfai fiatal kezdi el tanulmányait az OR-ZSE zsidó szociális munka szakán. Így egyetemünk is részt vállal a társadalmi felzárkóztatás ügyében.

A gyakorlatot tanáraik vezették: Dr. Háberman Zoltán, tanszékvezető, Dr. Békési Ágnes, aki társadalompolitikát, Dr. Zolnay János, aki a társadalomelmélet alapjait oktatja. A második félévben sokat tanultak a hallgatók az 1000 fő alatti kistelepülésekről és a roma kisebbségről is. Gilvánfa ötszáz fő alatti lélekszámú falu, ahol a lakosság nagy százalékban a roma kisebbséghez tartozik és mélyszegénységben él.

A hallgatók a Számá Da Noj Egyesület és a Szent Márton Caritas Alapítvány által 2008-ban pályázati forrásokból megalapított "Kászá dasztyisza - Nyitott Ház" elnevezéssel működő közösségi házban is látogatást tettek, amely a hallgatók számára találkozási és egyeztetési pontként is szolgált. A terepmunkát a Pécsi Hitközség tagja Heindl Péter segítette helyismeretével, szakmai tudásával.

A hallgatók kisebb csoportokban ismerkedtek a faluval. Az egyik csoport a falu óvodáját és a Gilvánfai Biztos Kezdet Gyermekházat tekintette meg és ismerte meg közelebbről. Beszélgettek az intézmények vezetőivel, megismerték a működését és azt is, hogy milyen problémákkal néznek szembe. A hallgatók egy másik csoportja a közmunkásokkal találkozott, akikkel beszélgettek és ismerkedtek, ezáltal közvetlen képet kaptak arról, hogy milyen egy közmunkás mindennapi élete. Megtekintették a közmunkások által mezőgazdasági termelés alá vont területeket és azt is megtudták, hogy az itt megtermelt terményeket a falu kiosztja saját lakosai között. További csoportok a falu lakosságának segítségét kérték ahhoz, hogy rövidebb-hosszabb beszélgetések keretén belül a hallgatók képet kapjanak azzal kapcsolatban, hogy milyen az élet Magyarországon egy 1000 fő alatti lélekszámú faluban.

 

 

A harmadik napon a hallgatók Budapestre indultak vissza, de Pécsen megálltak, ahol Goldmann Tamás elnök bemutatta nekik az általa vezetett Dr. Szántó László Szeretetotthont, a Pécsi Hitközség zsinagógáját melynek történelmi kiállítását is megtekintették a hallgatók.

 

 

 

 

 

hallgatók a pécsi zsinagóga előtt

Dr. Hábermann Zoltán
2018.04.17

Vissza