Hanukai gyertya-gyújtás 2017-ben

 

A 2017-es év Hanuka ünnepség lebonyolítását az egyetem hallgatói önkormányzata szervezte meg.

Az első hanukai gyertya gyújtása az egyetem aulájában töretént, a jelenlévő oktatók, hallgatók és dolgozók részvételével. A kitűzött időpont 14.30 előtt már gyülekeztek a részvevők és várták az ünnepség elkezdését, melyet Török Márton HÖK elnök jelentett be.

 

Üdvözölte a jelenlévőket, néhány szóval méltatta az ünnepet és meghívta a hallgatóságot 2017.december 19-én este tartandó hanukabálra a Díszerembe.

 

Ezután következett az első gyertya meggyújtása, melyet Csapkó Gábor rabbihelyettes szakos hallgató végzett el, majd a jelenlévők elénekelték  a hagyományos hanukai dalokat.

 

Csapkó Gábor rövid beszédében ismertette a hanuka keletkezéstörténetét és jelentőségét.

 

Végezetül a hagyományos fánk elfogyasztása következett.

 

A második napon Dr. Schöner Alfréd rektor-főrabbi gyújtotta meg a soron következő gyertyát,

 

 a hanukáról szóló ismertetőt Barabás László rabbihelyettes szakos hallgató tartotta.

 

A harmadik napon Gergely György, végzős, zsidó szociális munkás szakos hallgató gyújtotta meg a következő gyertyát

 

és mondott rövid hanukai beszédet. Ezután a rektor ismertette meg a hallgatósággal a gyertyagyújtás sorrendiségének halachai előírásait.

 

Hanuka hetedik napján, 2017. december 18-án, hétfőn, az aktuális gyertyát Weisz Barnabás harmadéves, rabbihelyettes szakos hallgató gyújtotta meg és mondott rövid ismertetőt az ünnepről. Ezután  a rektor mondott néhány érdekességet Hanuka ünneplésének történelmi rétegeiről.

 

Az utolsó napi gyertyagyújtást Török Márton HÖK elnök, végzős judaisztika szakos hallgató végezte el és tartott utána magyarázatot.

 

 

KP
2017.12.14