2018. április 22 - 28


"…mert a felhőben jelenek meg a fedél felett" (16:2). A lublini Rabbi Meir Sapira szerint e vers mélyebb tanítása így szól: "soha - még a legrosszabb időkben - sem szabad kétségbe esnünk, mert az Isteni Jelenlét (Sehina) Izrael felett van ilyenkor is, csak nem látszik, mert elrejtőzik a "felhőben". Nem számít, bármennyire sötétnek, reménytelennek tűnik egy helyzet, nem szabad feladni vagy csüggedni".

"És vigye a bak magán minden bűnüket sivár földre, így küldje el a bakot a pusztába" (16:22). A Talmud (Joma 66a) tanítása szerint a bakot a pusztába elkísérő ember számára - bár Jom Kippur, tehát böjtnap volt - rendelkezésére álltak olyan állomások, ahol ételt és italt vehetett magához.
Azonban a talmudi szöveg folytatásából kiderül: ezzel a lehetőséggel soha nem éltek a kísérők.

Mestereink így összegeznek: "nem ugyanaz, ha valakinek van a kosarában kenyér, mint amikor nincs", vagyis akinek módja van, hogy vágyát teljesítse, azt kevésbé keríti hatalmába a vágyakozás, mint akinek nincs rá módja. Több szabadság, több lehetőség, kevesebb vétek, ennyire egyszerű?

Szép napot mindenkinek!

 

Darvas István
rabbi

   Copyright © ORZSE.HU, 2018.
Az oldalainkon található anyagok, információk bármilyen felhasználása csak a szerző(k) előzetes, írásbeli engedélyével történhet.

Vissza