2018. június 17 - 23


Ráv Jesájá Horowitz írja szidránk nehezen érthető előírása, a vörös tehén (párá ádumá) kapcsán: "aki tanul, és behatóan vizsgálja a Tóra szövegét, majd eljön számára a felismerés, hogy egyes részeit képtelen felfogni, nos, ez az igazán bölcs ember. Bölcseink ezt úgy is megfogalmazták: a végső tudásunk Rólad, annak a felismerése, hogy nem ismerhetünk meg Téged."

A Sélá HáKádos szerint ez fogalmazódik meg a T’náh-ban is: "Ha magad nem tudod, asszonyok legszebbike, akkor csak haladj a juhok nyomán…" (Énekek éneke 1:8).

Allegorikus értelemben a zsidók az Örökkévaló jegyesei, mit teszi őket széppé Isten szemeiben? Annak a tudása, hogy nem ismerjük Őt.

 


A vörös tehén segít e szerelem elmélyítésében, mert talán minden más tórai résznél egyértelmübbé teszi, hogy Istenhez annak tudatában ragaszkodunk, hogy teljesen soha nem ismerhetjük meg Őt.

 

"…amelyen nincs hiba, amelyre még nem jött iga" (9:2). A vers a vörös tehénről beszél, a lublini Látó viszont szélesebb értelemben elemzi: "ha egy ember úgy tekint magára, mint akiben nincs hiba, és meg van róla győződve, hogy elérte a tökéletességet, az annak a biztos jele, hogy "nem került rá iga", vagyis nem vette magára az Égi Királyság igáját (ol málhut sámmájim). Ha nem így lenne, akkor tisztában lenne a ténnyel, hogy csak az Örökkévaló tökéletes, az embereknek ez nem adatik meg".

Szép napot mindenkinek!

Darvas István
rabbi

 

   Copyright © ORZSE.HU, 2018.
Az oldalainkon található anyagok, információk bármilyen felhasználása csak a szerző(k) előzetes, írásbeli engedélyével történhet.

Vissza