2018. július 1 - 7

Áron unokájának a neve


Mivel szombatra esett - és Jom Kippurt leszámítva ilyenkor nem böjtölünk - ma tartjuk a tammuz 17-ediki böjtnapot, és kezdetét veszi a héberül "béin hámecárim"- nak ("bajok között" vagy "szorultságban") nevezett háromhetes időszak, amely elsősorban a két Szentély pusztulásáról való emlékezésről szól.

Több forrásunk is hangsúlyozza, hogy a napjainkban szomorú periódus a talán nem is olyan távoli jövőben az év leginkább örömteli időszakává válik. A maga módján a Tóra is utal erre, hiszen a szidrában ünnepeink felsorolásával (28:9-29:39) is találkozhatunk, ami akár annak a jele is lehet, hogy tényleg jelentős és szívmelengető átalakulás vár a következő háromhetes (drei wochen) időszakra. Így legyen mielőbb!

A drei wochen egyik sajátossága, hogy sokan ebben az időszakban mennek nyaralni, ami a gyászolás szempontjából talán nem a legideálisabb, viszont a szabadságolások vonatkozásában teljesen érthető. Ja, és persze arra is van forrásunk, hogy az elutazás is lehet bizonyos értelemben a gyász jele.

Ráv Jehuda Árje Leib Alter ("Szfász Emesz", 1847-1905) házát egy jelentős, messziről jött cáddik kereste fel ezekben a napokban. A rabbi rákérdezett mi az oka annak, hogy nem az otthonában tölti a "béin hámecárim" napjait? A cáddik megválaszolta: "családi hagyomány, hogy ilyenkor elutazunk. A Szentély pusztulása miatt arra is emlékezünk, hogy az Örökkévaló is goleszban (száműzetésben) van, ezért mi is elhagyjuk otthonunkat".

Vagyis kétféle módon lehet a háromhetes időszakot a háláhának megfelelő módon eltölteni: utazás során vagy nem utazás során.

Szép napot mindenkinek!

Darvas István
rabbi

   Copyright © ORZSE.HU, 2018.
Az oldalainkon található anyagok, információk bármilyen felhasználása csak a szerző(k) előzetes, írásbeli engedélyével történhet.

Vissza