2017. október 12

Mózes V. könyve XIV fejezet 22. versétől XVI fejezet 18. verséig.

Szukkot 8. napja, de önálló ünnep, "szent gyülekezés legyen nektek" írja a Szentírás. Ilyenkor már nem kötelező sátorban lakni, a pálmaágat lengetni. Mint egy király, ki egybegyűjti gyermekeit utazásuk előtt, kéri, maradjanak még egy napot, örvendjen a család egymásnak. E hangulatnak felel meg a 8. ünnepi nap.

Az Izrael vízellátása szempontjából nagyon
fontos Kineret ( Genezáret ) tó

Ekkor döntenek a mezőgazdaság, - így a mindnyájunk kenyere szempontjából fontos dologról, - a világ vízháztartásáról. Az előimádkozó fehér köntösbe öltözik, mikor az esőért (gesem) imádkozik, hogy annyi essen, amennyi szükséges, jusson víz embernek, állatnak, földnek. De ne annyi, hogy elárasszon falvakat, városokat, medréből kilépve pusztulást okozzon. Akkor essen, amikor kell, a megfelelő évszakban, nem aratáskor és nem a nagy melegben, hogy ne égjen ki a nedvességtől a termés. Ne zavarja a csapadék a zarándokok vonulását. Az ünnepek örömteli hangulatában se feledkezzünk meg a már eltávozott szeretteinkről. Elmondjuk értük a Mászkir - az emlékezés - imáját. Erre a néhány percre, akinek legalább egyik szülője él, az kimegy a templomból. A Tóra olvasására nyilván azért választották ki a fent megjelölt részt, mert az számbaveszi és felsorolja a zarándok-ünnepeket.

Deutsch Gábor

   Copyright © ORZSE.HU, 2016.
Az oldalainkon található anyagok, információk bármilyen felhasználása csak a szerző(k) előzetes, írásbeli engedélyével történhet.

Vissza