Kóser kóla PESZÁCH
-ra


 

Habár a Coca-Cola 1886 óta a piacon van, csak 1935 óta kapható kóser változatban, beleértve a pészachi kóserságot is.


Michael Feldberg nyomán
 

Az Atalantai Sherarith Israel Congregation-ban 1910-től 1970-ig, 99 éves koráig! szolgálatot teljesítő ortodox rabbi, Tobias Geffen intézte el, hogy a Coca-Cola kóser legyen.

A litvániai Kovnóban született Geffen akaratlan előidézője lett a kóla egész világon való elterjedésének. 1903-ban, 33 évesen vándorolt ki az Ohió-i Cantonba, majd hét évvel ezután elfoglalta helyét a szószéken. A Shearith Israelben töltött hosszú szolgálata alatt lett a Déli Ortodoxia feje.

Amint az Amerikába emigrált Kelet-európai zsidók, akik Lengyelországból, Litvániából, Oroszországból, Ukrajnából és Kelet-eutópa más részeiből az Első Világháború előtt jöttek és "amerikanizálódni" akartak, szerettek volna résztvevői lenni "a valódi" amerikai életnek, beleértve az amerikai ételek és italok fogyasztását is.
Amíg a tradicionális zsidó bevándorlók a szódavizet preferálták, gyorsan asszimilálódott gyerekeik és unokáik már a kóla ivásával demonstrálták amerikai mivoltukat.

Geffen rabbi, aki történetesen a Coca-Cola Company központjában, Atalantában lakott, jónéhány levelet kapott ortodox rabbi kollégáitól az ország minden részéből, melyben aziránt érdeklődtek, hogy a Coca-Cola fogyasztása halachikusan engedélyezett-e.
Hogy biztos választ tudjon adni, Geffen felvette a kapcsolatot a vállalattal és kérte a kóla összetevőinek a listáját.

Ekkor még nem tudta, hogy a kóla összetétele szigorúan őrzött üzleti titok, sőt, valószínűleg a legtitkosabb recept az amerikai történelemben. Csupán néhány ember ismeri az összetételt.
Geffen rabbi kérésére a Coca-Cola Társaság testületi döntést hozott, melyben megengedte a rabbinak, hogy hozzáférjen a Coca összetevőinek listájához, teljes titoktartási kötelezettség mellett. Geffen elfogadta a feltételt.

A társaság nem árulta el a komponensek arányait, csak azok  megnevezését adta át.

Áttekintve az összetevők listáját, Geffen konstatálta, hogy ezek egyike, a glicerin, nem kóser anyagból, marhafaggyúból készült. Ezenfelül a vegyészek tudatták azt is a rabbival, hogy a glicerin csak egy ezreléknyi, (egy hatvanad résznyi már elég lett volna a kósersághoz) azonban Geffen közölte a céggel, hogy bár a glicerin előre tervezetten és nem véletlenül adagolt összetevő, gondos zsidó még így sem tűrheti ezt az összetevők között Ezek alapján a Coca  nem felelt meg Greffen kívánalmainak.

A cég laboratóriumában a kutatók helyettesítő anyag után kutatva felfedezték, hogy a Proctor and Gamble cég gyapotmagból és kókuszból állít elő glicerint. Megegyeztek, hogy ezentúl ezen anyagokat használják, így Geffen megadta a hechsert, vagyis jóvá hagyta, hogy a kólát kóserként árulják.

Egy másik probléma is idegesítette Geffent, mégpedig az, hogy az ital - elenyésző mennyiségben ugyan de - tartalmazott gabonából - kukoricából - készült édesítő szert. Márpedig bármely gabonából készült anyag homec, így használata tilos Peszachkor, tehát a Coca-cola még a glicerin más anyaggal történ kiváltása után sem lehetett kóser Peszachra. A cég vegyészei kitalálták, hogy Peszachra az édesítő szert nád és répacukorral helyettesíthetik a kóla ízének változatlansága mellett. Megegyeztek, hogy az új édesítőszerrel készült kóla gyártását jónéhány héttel Peszach előtt már megkezdik.

Geffen rabbit elégedettséggel töltötte el, hogy közvetítése mind az amerikai zsidók, mind pedig a Coca-Cola Company számára előnyös volt. Beszámolójában, mely az Amerikai Zsidó Történeti Egyesületének archívumában található, a következőket írta:

Mivel a Coca-Cola már általánosan elfogadott volt ebben az országban és Kanadában, és mivel leküzdhetetlen probléma volt zsidók többségénél elérni, hogy ne fogyasszák ezt az italt, megpróbáltam megtalálni azt a módot, hogy mégis ihassák azt. G-d segítségével képes voltam megtalálni annak pragmatikus megoldását, melynél semmilyen kérdés sem merülhet fel a Coca-Cola összetevőivel kapcsolatban.

A cég azóta is minden évben a Peszah idejére nádcukorral készült italt hoz ki 2 literes kivitelben, sárga színű megkülönböztető kupakkal, az Orthodox of Union of Jewish Congregations igazolásával, az O.U. felülbélyegzéssel.

Alighanem ez az egyike a világszerte elfogadott kasrut szimbólumoknak.