Tanulmányi kirándulás Pozsonyba


Az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem közösségszerező szakának II. évfolyamos hallgatói 2017. november 12-én a pozsonyi testvérhitközséget látogatta meg a Közösségfejlesztés és animáció című tantárgyi óra keretében.

Az évfolyamhoz csatlakozott egy első évfolyamos közösségszervező és egy szociálismunkás hallgató is, akik érdeklődtek a tantárgy iránt.
Két személyautóval utaztunk Pozsonyba.

A tervezetthez képest minimális késéssel érkeztünk meg Pozsonyba, ahol már várt minket Dr. Lang Tamás tanár úr. Elsőként a Dunához közel eső Chatam Szófer rabbi sírját tekintettük meg. A mauzóleum zarándokhely is egyben.

Dr. Lang Tamás tartott rövid, de annál tartalmasabb előadást és tárlatvezetést a föld alatt lévő síroknál. Beszélt arról, hogyan menekült meg a híres rabbi sírja az értelmetlen pusztítástól. A legenda szerint aki a sírhoz gonosz szándékból nyúl, vagy azt bolygatja, veszedelem jön rá. Talán ettől a legendától tartva nem semmisítették meg a sírt az 1944-ben tomboló fasiszta terror idején.

Megtudtuk azt is, hogy nem sokkal előttünk a rabbi halálának évfordulóján közel 3500 látogatója volt az emlékhelynek. A legmesszebbről érkező látogató Új-Zéland-ról utazott ide.

Az emlékhelytől a Pozsonyi Zsidó Hitközséghez vezetett utunk, ahol az elnök-helyettes fogadott minket. Éppen a rendszeres vasárnapi iskola tanítása zajlott ekkor. Meglepetés volt számunkra, hogy a hitközségnél két rabbi is szolgál. Elsőként volt szerencsénk találkozni az ortodox, majd később a progresszív irányzatot képviselő rabbival. Jó volt látni és hallani, hogy a két különböző irányzathoz tartozó rabbi milyen hatékonyan tud együtt dolgozni a közösség érdekében.

Rövid bepillantást nyerhettünk a gyerekekkel való foglakozásba, ahol a héber betűkkel és az ünnepekkel ismerkedtek az oktatásban résztvevők. Láttuk azt, hogy egy ping-pong asztal és egy asztali foci önmagában is közösségformáló lehet. Úgy alakították ki a hitközség felső szintjét, hogy az egy nagy teret képezzen ahol a gyerekeknek játszani, a szülőknek beszélgetni lehet.

Jó volt átélni - igaz csak rövid percekre - a vasárnapi iskola vidám pillanatait.

A hitközség vezetője értékes beszámolót tartott mindennapi életükről, az elmúlt évek eseményeiről, és a jövőjük céljairól. Dr. Lang Tamás tanár úrtól érdekes előadást hallhattunk arról, hogy a magyarországi 1956-os forradalmi események, és a Csehszlovákiában 1968-ban lezajlott szintén forradalmi események milyen hatással voltak a zsidóságra, és azok milyen hatást gyakorolnak a mai korra.

Az előadások meghallgatása után finom ebéddel láttak vendégül minket. A kóser konyhában készített sólet és a hozzá kínált kalács mindannyiunk számára ízletes és bőséges volt. Megtekintettük a tiszta, ragyogó kóser konyhát, ahol a polcokon ott sorakoztak az Izraelből származó fűszerek, alapanyagok. A kóser vágásból származó húsokat nagy tételben Budapestről, míg a többi nyersanyag a közeli Bécsből kerülnek beszerzésre.

Az elfogyasztott ebéd és a lenyűgözően karbantartott kóser konyha megtekintése után gyalogosan mentünk át a pár sarokra lévő, a hitközség működtetésében lévő Ohel Dávid idősek otthonába.

Az otthonban az intézmény vezetője fogadott minket, aki hatalmas lelkesedéssel beszélt a munkájáról, az elért sikereiről.

Tartott egy rövid előadást az öt emeletes, szépen felújított és gondosan karbantartott létesítmény múltjáról. Megtudtuk azt, hogy az épület a II. világháború előtti években is zsidó tulajdonban volt. A rendszerváltást követően került vissza a hitközség vagyonába. Sorra jártuk végig az emeleteket, ahol az ötödik, azaz legfelső szinten azok a bentlakó idős zsidó emberek vannak, akik még tudnak gondoskodni magukról, és nem igényének állandó orvosi ellátást.

Nagy örömünkre szolgált, hogy a harmadik emeleten találkoztunk egy 95 éves, magyar nyelvet kiválóan beszélő és szellemileg teljesen friss nénivel, aki megmutatta a saját szobáját. A szobában ott sorakoztak a régi fényképek, emlékek. Olyan érzésünk támadt, hogy a nénit régről ismerjük, és mindannyiunk nagymamája. Volt, aki öleléssel és puszival vált el a nénitől. Később tudtuk meg, hogy a néni édesanyját és az akkor pár éves gyermekét Auschwitzban ölték meg. Több holokauszt túlélő is él jelenleg az otthonban.

Nem a lehangoltság, hanem inkább a jókedv és a vidámság volt jellemző az idősek otthonára, amit a vezető és munkatársai által kidolgozott és jól kivitelezett programokkal érnek el.

Már csak arra volt időnk, hogy rövid belvárosi sétát tegyünk ezen az esős napon. Sajnos az előre eltervezett Érsekújvári hitközség meglátogatása, és az ottani temető felkeresésére nem maradt idő.

A rövid, de annál tartalmasabb Pozsonyi út mindenki számára hasznos volt, sok érdekes dolgot láttunk, és tapasztaltunk, amit később a mindennapi gyakorlati életben is kamatoztatni tudunk majd.

Nyiri Sándor
Zsidó közösségszervező szak
II. évfolyam

Tanulmányi kirándulás Pozsonyba