Tu bisvát az OR-ZSÉ-n 2018-ban

2018. február 5-én, hétfőn délelőtt az OR-ZSE hallgatók és tanáraik kiduson ünnepelték Tu bisvátot, a fák újévét. Az egyetem legdíszesebb termében a főfalon a nagy elődök képei alatt, a Hallgatói Önkormányzat lelkes tagjai által előkészített, szépen megterített asztalokon minden megjelentet 15 féle gyümölcs várt.

A fák újéve nagyon régi zsidó ünnep, amely évszázadokra háttérbe szorult, de az utóbbi időben ismét a legkedveltebb és legismertebb ünnepek sorába tartozik. Évről - évre különösen a fiatalok várják türelmetlenül ezt a téli napot, amikor nemcsak ajánlott, hanem kötelező többféle gyümölcsöt fogyasztani, mintegy megelőlegezve a nyári asztal örömeit.

Egyetemünkön immár hagyományosan minden évben megszervezi a hallgatói önkormányzat ezt a kellemes találkozást, ahol tanárok, diákok és dolgozók fehér asztal mellett finom gyümölcsöket fogyasztva (áldások elmondása után) találkoznak, felelevenítve ismereteiket erről a zsidó történelemben is szerepet kapó napról.

Hiszen amíg nálunk a gyümölcsfogyasztás a fő program, Erec Jiszraelben a faültetés a lényeg, idén 125 éve kezdtek az új telepesek először fákat ültetni Tu bisvátkor és azóta is egyre többen gyakorolják ezt a szép szokást, most már negyedmillió fiatal „szabre” teszi ezt pótolva az elmúlt évezredek rablógazdálkodását amely sivataggá tette a hajdan tejjel-mézzel folyó Kánaánt. Ebben Herzlnek is van érdeme, mert palesztinai látogatása során ő is ültetett csemetét egy új településen, ahol később ezt a fát nagy becsben tartották és hajtásait szétküldözgették az egész országban.

 

 

 

Róna Tamás főrabbi-oktató üdvözölte a dísztermet megtöltő oktatókat és hallgatókat majd érdekesen ismertette a Tu bisvát történetét a talmudi kortól napjainkig, bevonva az ünneplőket is.

 

 

 

Mindenki elmondhatta mi a kedvenc gyümölcse és mit tud az ünnepről. Ízlettek a fehér asztalok tálcáit megtöltő gyümölcsök, az imák és történetek kellemes hangulatot hoztak, a HÖK képviselői buzgón kínálgatták a finomságokat.

 

 

Reméljük jövőre is találkozunk az OR-ZSE Tu bisvátján!

Róbert Péter
2018.02.06

Vissza