Tanulmányi kirándulás
Szlovákiába és Morvaországba

Az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem Zsidó Közösségszervező szakos hallgatói 2009. 10. 26 -án és 27-én tanulmányi kiránduláson vettek részt Szlovákiában és Csehország morvaországi részén.

A kirándulás oktatási célja a „Közösségszervezés és közösségfejlesztés”, valamint a „Zsidó környezetünk védelme” című tantárgyak gyakorlati bemutatása volt, az említett országokban.

Az érsekújvári zsinagóga

 

 

 

A 20 első és második évfolyamon tanuló hallgató betekintést kapott az Érsekújvári Zsidó közösség életébe, megtekinthette a közelmúltban tatarozott zsinagógát, és a kapcsolódó emlékművet, melyek jelentős helyet foglalnak el a múltját csak csekély módon megmutatni tudó városban.

 

 

Pozsonyban lélegzetelállító a nyüzsgő nagyvárosban a folyami kikötő közelében lévő földalatti egykori többszintű temetkezést rejtő zsidó temető Chatam Szofer emlékével, maga és leszármazottjai sírjával. A Szlovák Zsidó Hitközségnél rendeltünk és kaptunk ízletes kóser ebédet, majd rövid időt a város világi nevezetességeinek megtekintésével töltöttünk.

A třebič-i gettó bejárata

 

Az utazás következő állomása a XIII. században először említett, a ma 40000 lakosú morva település Třebič volt, ahol jól definiáltan érzékelhető a Jihlava folyón túli zsidó város, mely mindig Třebič ellenőrzése alatt állt.

 

 

A třebič-i temető részlete

 

A XX. században csatolták a városhoz a „Judenstadtot”, mely ma a zsidó negyed. Az Unesco által 2003-tól a világörökség részeként nyilvántartott, egyben maradt, részben tatarozott zsidó negyedben a lakóházakon, boltokon kívül fellelhettük a közösségi színhelyeket, a zsinagógákat, iskolát, közkonyhát, mikvét, kórházat, szegényházat és a hibátlan épségben fennmaradt, ma is használható temetőt, az 1620-tól datálódó legrégibb sírkövekkel. A valamikor közel 3000 zsidót számláló közösség gondoskodott a Bibliában leírt fontos zsidó intézmények kialakításáról. Ma gyakorlatilag nincs zsidó lakója a településnek.

A csoport az egykori pékségből átalakított ifjúsági szálláson aludt kulturált körülmények között. Ez az egykori zsidónegyed egyik szélső háza - talán őseink féltek az egykor odaégett kenyér kellemetlen szagától.

Telč főtere a házakkal

A morvaországi utazás elmaradhatatlan kincse Telč kisváros főterének és kastélyának megtekintése volt. A főteret körülvevő 64 műemlékház egy-egy kincses doboznak tűnik, mellette a várkastéllyal és a reneszánsz kertekkel, erkélyekkel.

Telč várkastély és kert

A kiránduláson a hallgatók rendkívül sok és értékes információt szerezhettek Dr. Lang Tamás érsekújvári elnöktől, Dr. Haraszti György és Sommer László tanártól, lehetőség kínálkozott a viszonylag hosszú autóbusz úton a hallgatókkal való egyéni foglalkozásra, a félévzáró vizsgafeladatok összeállítása vonatkozásában.

Az ismeretszerzés e módszerével mind oktatóink, mind hallgatóink elégedettek, ezért a jövőben folytathatónak ítéljük meg.

Sommer László
2009.10.29

Tanulmányi kirándulás Szlovákiába és Morvaországba
Sommer László