Zsidó Kiválóságok Háza

Szerény, de jogos büszkeséggel eddig is tudtuk hogy jónéhány tehetséges zsidó élt a történelem folyamán, akiknek sokat köszönhet az emberiség, de összegyűjtésük és méltatásuk csak legfeljebb kiadványokban történt. Most viszont Magyarország egyik legszebb helyén, platinás balatoni üdülőhelyen egykori, sajnos már eredeti hívatásától megfosztott zsidó épületben találkozhatunk emlékűkkel, tevékenységük dokumentumaival.

Balatonfüreden valamikor erős zsidó közösség élt, de az ismert történelmi események miatt megfogyott majd eltűnt a hajdani hitközség.1855 óta használt zsinagógájuk a hajógyár garázsa, majd vendéglő lett.

Ma már egyetlen zsidó lakója van Fürednek, ő zsidó közéleti személyiség, aki fáradhatatlan, ha zsidó ügyekért tehet valamit.

Olti Ferenc többéves munkája sikerrel járt és 2018. március 20-án városában megnyílt a Zsidó Kiválóságok Háza, ahol 130 zsidó tudós életéről, munkásságáról szerezhetnek élményszerű információt az érdeklődők, remélhetőleg egyre nagyobb számban.

 

Szépen rendbe hozták a középkori épületet, amely rendhagyó módon először volt keresztény templom, utána lett zsinagóga (fordítva szokott lenni!)

 

 

 

 

 

Szép előadótermében faragott tóraszekrény utal a hely szentségére. Maga a gyűjtemény egy újonnan hozzáépített szárnyban fogadja a látogatókat, akik az előtérben kapott elektronikus kártyával aktiválják az egyes tudósokat a 15 képernyő valamelyikén.

 

 

 

Zsúfolásig megtelt az új múzeum a megnyitón, jelen voltak a város kulturális és közéletének képviselői, lejöttek a fővárosból is zsidó részről Ács Tamás a BZSH elnöke, az EMIH megbízottjai, Kirschner Péter MAZSIKE-elnök, Dr. Szita Szabolcs a Holokauszt Dokumentációs Központ igazgatója és mások. Beszédet mondott dr. Bóka István polgármester, dr. Kontrát Károly parlamenti államtitkár, a város országgyűlési képviselője és természetesen dr. Olti Ferenc, a Ház szakmai tanácsadó testületének vezetője - az ötletadó, akinek legnagyobbrészt a létesítményt köszönhetjük.

Kováts Péter Bartók-Pásztory díjas és Bendik Ágota hegedűművész gyönyörű játéka maradandó élményt adott a megjelenteknek, akiknek nagyon tetszett a teljesen megújult épület, kertjében az átültetett öreg fával, ormán a tíz ige kőtáblájával, meggyőződhettek arról, hogy jó helyre került a norvég alap 200millió forintos és a miniszterelnökség 38 milliós támogatása.

Mindenki egyetértett a bejáratnál látható kőbevésett mondatokkal:

"Ha gonoszság terve sikerül ezeket a tudósokat is megölték volna…"

Róbert Péter
2018.03.22

Vissza