Önkéntesnap a Kozma utcai zsidó temető legrégebbi síremlékeit őrző parcella megtisztítására

Önkéntesnap a Kozma utcai zsidó temető legrégebbi síremlékeit őrző parcella megtisztítására

A régi Váci úti zsidó temetőkben pihentek a pesti zsidóság legelső generációi, azok, akik megalapították az Orczy-ház legendás kultusztemplomát, majd felépítették a Dohány utcai zsinagógát. A temető 1910-es felszámolásával egy egyedülálló örökségi emlék tűnt el. A halottakat a Kozma utcai temetőben temették újra. A jeles rabbik síremlékeit kiemelt helyre állították, a többi megőrzött sírkő a 19. parcellába került. Az értékes emlékanyag dokumentálására, a régi pesti zsidó temető virtuális „rekonstruálására” kutatócsoport alakult. A feldolgozás mellett célunk az eddig elhanyagolt parcella rendezése és megismertetése a szélesebb közönséggel. Várjuk mindazokat, akik szívesen vennének részt a különleges emlékegyüttes környezetének megtisztításában!

Időpont: 2021. június 11. péntek 10.00-15.00

Helyszín: Kozma utcai zsidó temető 19. parcella

Azokkal, akik 10.00-re jönnek, találkozunk a főbejáratnál (28-as villamos végállomás felöli kapu), de természetesen a később érkezőknek is nagyon örülünk.

Kérjük, hogy részvételi szándékukat jelezzék 2021. június 9-ig dr. Balogh Istvánnak (baloghi@or-zse.hu)

Aki tud, kérjük, hogy a munkához metszőollót, ágvágót, kézifűrészt hozzon magával! A férfiak a temető területére csak fedett fővel léphetnek be.

Érdemes szúnyogriasztóval, kesztyűvel készülni a komfortos közérzet érdekében! Élelmiszerbolt és áramvételi lehetőség nincs a közelben. A jó társaságról gondoskodunk, természetesen ügyelve a szükséges távolságtartásra.

Az akciót a Zsidó Temetők Barátai egyesület és a parcella dokumentálására alakult kutatócsoport szervezi.

Mindenkit szeretettel várunk!

Esős idő esetén a program elmarad