A száz éve elhunyt Goldziher Ignácra emlékezünk – film

Száz évvel ezelőtt hunyt el Goldziher Ignác (1850–1921), világhírű orientalista, a modern európai iszlámkutatás megalapítója. Kezdetben az Országos Rabbiképző Intézet vezérlőbizottságának tagja, majd Kaufmann Dávid korai halálát követően a vallásbölcselet oktatójakét tevékenykedett a Rabbiképzőn, miközben a királyi Pázmány Péter Tudományegyetemen tanszékvezető egyetemi tanár, illetve rövid ideig a bölcsészettudományi kar dékánja volt.

Egyetemünk rövidfilmet készített a centenáriumra, melyben prof. dr. Vajda Károly rektor és dr. Dobos Károly egyetemi docens emlékeznek meg, Goldziher Ignác életéről és munkásságáról.

Megemlékezés Goldziher Ignác halálának 100. évfordulója alkalmából

Száz évvel ezelőtt hunyt el Goldziher Ignác (1850-1921), világhírű orientalista, a modern európai iszlámkutatás megalapítója. Kezdetben az Országos Rabbiképző Intézet vezérlőbizottságának tagja, majd Kaufmann Dávid korai halálát követően a vallásbölcselet oktatójakét tevékenykedett a Rabbiképzőn. Mindeközben a Budapesti Tudományegyetemen (a későbbi királyi Pázmány Péter Tudományegyetemen) tanszékvezető egyetemi tanár, illetve rövid ideig a bölcsészettudományi kar dékánja volt.

Goldziher életéről és a Rabbiképzőhöz fűződő viszonyáról ebben a cikkben olvashat bővebben.


(Borítókép: Goldziher Ignác, forrás: Wikipedia)