A családokról tartottak konferenciát Szegeden

Az Országos Rabbiképző ? Zsidó Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem közötti együttműködési megállapodás keretében megrendezték A család egykor és ma 5. c. konferenciát.


A szegedi kollégák által szervezett konferencián az OR?ZSE számos volt és jelenlegi oktatója előadott. A szervezés oroszlánrészét az egyetemünkön a közelmúltban habilitált Glässer Norbert és az SZTE egyetemi tanára, Barna Gábor vállalta magára.

Az ötödik éve megrendezett konferenciáról tudósított a Szeged Televízió stábja is. A riportból kiderült, idén több mint negyven előadó jelentkezett (a konferencia előzetes programját mi is közzétettük, itt), akiknek révén tudományos igényű párbeszédet folytathattak a résztvevők a családról és ez ehhez kapcsolódó témákról. Az előadások áttekintették egyebek között a családok működésének történelmi változásait, a néprajzi sajátosságokat, és a házasodási hagyományok átalakulását.

Szeged Televízió

Család egykor és ma címmel tartottak konferenciát az SZTE BTK Néprajzi és Kulturális Antropológia Tanszékén. Az előadások áttekintették a többi között a családok működésének történelmi változásait, a…

?A házasság mint intézmény az ugyan állandónak tűnik, de a házasság körüli társadalom, a házasságról való gondolkodás az történeti koronként nagyon nagyot változott és változik folyamatosan? ? jelentette ki a Szeged Televíziónak Barna Gábor, az SZTE Néprajz és Kulturális Antropológia Tanszékének egyetemi tanára. Mint mondta, rengeteg felfogás él magáról a házasságról is.

?A közösség egy önszerveződési forma is, amelyik reális funkcionális feladatokat is elláthat egy bizonyos helyzetben. Tehát a kettő együtt igaz: az egyik a család, a közösség mint örömforma, amit ki akarunk élni, realizálni. A másik az, hogy sokszor tulajdonképpen szükségünk van arra, hogy kapcsolatunk legyen?

? ezt már Kiss Endre, az OR?ZSE Művelődéstörténet Tanszékének nyugalmazott egyetemi tanára nyilatkozta a Szeged Televíziónak.