A kitelepítés témája Budapesttől Berlinig

Az OR-ZSE Doktori Iskolájának hallgatója, Dombi Gábor könyve 2020-ban jelent meg „ Osztályellenségek: az 1951-es budapesti kitelepítés zsidó áldozatai” címmel. Most júniusban ezt a korábban fel nem tárt témát választotta a „Szombat” c. folyóirat, hogy Dombi Gábor kötete nyomán bemutassa mit is jelentett a Holokauszt után hat évvel a budapesti zsidók újabb deportálása. (A nemzetközi szakirodalomban is ezt a szót használják a kitelepítésekre.)

  A lap részletes interjút közöl doktoranduszunkkal arról, mit is jelentett a kitelepítés és hozadéka egy budapesti zsidó családban, ugyanis a Dombi család egy volt a kitelepített osztályellenségnek számító familiák között. (Dombi nagyapja nagykereskedő volt, akinek javait 1949-ben államosították, 60 évesen kifutófiúként tudott csak elhelyezkedni, s ezt követte a kitelepítés 1951-ben.)

Az Osztályellenségek című könyv az általános elemzésen túl (amely szerint egyedül Erzsébetvárosban 40% volt a kitelepítettek között a zsidók aránya) drámai esettanulmányokat közöl az idősotthonban haldokló kitelepítésétől kezdve Királyhegyi Pál író történetéig. A Szombat e havi számában a témát Gyarmati György professzor, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának volt főigazgatója és Kovács András, a CEU professzora is tárgyalja.

Ugyanerről a kötetről számolt be Karl Pfeifer a berlini Jüdische Allgemeine legújabb számában, ahol részletesen mutatja be Dombi Gábor könyvét a német olvasóknak. Pfeifer professzionális módon szélesebb környezetbe helyezi a művet, s részletesen beszámol a Németországban kevésbé ismert eseményekről, a kitelepítések történetéről a német zsidó olvasóknak.