A Rabbiképző épületéről és történetéről írt a Józsefváros.hu

Az OR-ZSE épületének történetéről, a neológiáról, valamint a Rabbiképzőről mesélt a kerületi portálnak Háberman Zoltán.


Háberman Zoltánnal tett virtuális sétát az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem épületében Bányay Géza, a Józsefváros.hu újságírója. Az ebből született cikkben a Szociális munka és Társadalomtudományi Tanszék vezetője mesélt a neológiáról, az épületről, valamint a Rabbiképző történetéről.

A teljes írást itt lehet elolvasni:

Rabbik és szociális munkások egyeteme

Józsefváros történelmi épülete a Gutenberg térre kitekintő Rabbiképzőé a Scheiber Sándor utcában. Igazán érdekessé mégsem építészeti erényei, hanem az ott folyó tevékenység teszi. Az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem ugyanis a világ legrégibb, mindmáig alapításának helyén működő rabbiképző intézete. Asszimiláció és emancipáció Háberman Zoltánnal, az egyetem tanszékvezetőjével már régóta készültünk arra, hogy körbejárjuk az épületet.

2018 augusztusában egy, a fentinél jóval részletesebb írás mutatta be a 24.hu-n a Rabbiképző épületét. Azt az anyagot itt lehet elolvasni:

A Nagykörút mellett bújik meg meg Európa legidősebb, megállás nélkül működő rabbiképzője | 24.hu

A TÁRKI 2012-es felmérése szerint a magyar lakosság egymilliósra becsüli a határokon belül élő zsidók számát. A valódi szám ennek azonban alig a tizede – derül ki a Zsidók és zsidóság Magyarországon 2017-ben című könyvből. Az erős túlbecslés tökéletesen mutatja a magyarok fejében élő fura prekoncepciókat és tájékozatlanságot a kisebb-nagyobb megszakításokkal már évszázadok óta köztünk élő zsidókkal szemben.


Nyitókép: A Rabbiképző épülete (Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.05.161)