A Szombatnak nyilatkozott az OR-ZSE Könyvtárának vezetője

A korábbi hibás leltározás okozta nehézségekről, valamint a forráshiány miatt fennálló problémákról is beszélt a Szombatnak adott interjúban Dr. Tamási Balázs, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem könyvtárának igazgatója.


Mint mondta, elkerülhetetlennek tartja a közel 150 ezres állomány újrakatalogizálását, de a javításokat képtelenség lesz saját forrásból egy-két év alatt elvégezni. További nehézségként az infrastruktúra drámai elavultságát nevezte meg. Tamási Balázs az interjúban azt is elárulta, az állomány 50-70 százaléka sérült, de az Egyetemi Könyvtár restaurátor-műhelye és az ezzel foglalkozók létszáma csupán arra alkalmas, hogy a legégetőbb problémákat tudják kezelni.

Saját honlapot kapott az Egyetemi Könyvtár
Az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem Könyvtárának online katalógusa is elérhetővé vált. RÉSZLETEK ITT.

Fontos eredményként megemlítette, hogy az OR-ZSE Könyvtára megkezdte az állomány digitalizálását is, négy kolléga foglalkoztatását a Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia megvalósításának keretében a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. finanszírozza. A munkát az OR?ZSE nagy tudósainak monográfiáival kezdték, s szépen haladnak előre, ám a digitalizáláshoz restaurátori előkészítő munkára van szükség. A jóváhagyott köteteket a Mazsihisz támogatásával 2017-ben vásárolt kiváló szkennerkészülékkel digitalizálják.

„Tamási Balázs azt mondja, minden megkezdett munka, az állományvédelem, a katalogizálás és a raktári rend kialakítása csak akkor folytatódhat, ha megújul a könyvtár infrastruktúrája, hiszen mindezt korszerű polcrendszer nélkül lehetetlen megvalósítani?”

– áll a Szombat cikkében, amelyben Tamási Balázs az állomány egyedülállóságáról, a tervezett munkálatok várható költségeiről, a könyvtár látogatottságáról, az új kötetekre költhető összeg nagyságáról és még sok minden másról is szót ejtett. Érdemes átkattintani:

“Újra kell építeni a könyvtárat” | Szombat Online

Túlzás nélkül évtizedek óta húzódik az Országos Rabbiképző -Zsidó Egyetem 141 éves Könyvtárának rekonstrukciója. A vészkorszak okozta pusztítás és az államszocializmus nehéz évei után új remények ébredtek. Tizenkilenc éve egy felújítást követően megnyitották a gyűjteményt, de csupán azért, hogy éveken át ismét zárva legyen.