Álló ovációval zárult az újpesti kántorkoncert

Az Újpesti Városnapok és az Újpesti Zsinagóga közös rendezésében, kilencedik alkalommal adtak kántorkoncertet az OR-ZSE végzett kántorai. Közreműködött a MÁV Szimfonikusok, vezényelt Dobszay Péter.


A 2019. szeptember elsejei koncert alapgondolata a 133. zsoltár , 1. vers részlete  volt: „Milyen jó és milyen kedves a testvérek együttléte, egyetértésben.” (Raj Tamás)

Meghívott vendégek voltak: Dr. Finta Gergely orgonaművész, az Evangélikus Hittudományi Egyetem Egyházzenei Tanszékének vezetője; Dr. Méhes Balázs orgonaművész, a Károli Gáspár Református Egyetem dékánhelyettese, a Tanítóképző Főiskolai Kar Hittanoktató- és Kántorképző Intézet Egyházzenei és Zenepedagógiai Tanszékének vezetője; Dr. Mizsei Zoltán a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Egyházzenei Tanszékének oktatója; az Evangélikus Hittudományi Egyetem Énekkara és a Zuglói Evangélikus Gyülekezet Énekkara (karvezető: Fekete Anikó)

A koncert célja és üzenete, más vallási egyetemekkel való közös zenei együtt-gondolkodás volt.

A kántorok (Budai Miklós, Fekete László, Raáb Gábor, Rudas Dániel, Zucker Immánuel) a hagyománynak megfelelően kántorimákat szólaltattak meg zenekari kísérettel. A meghívott művészek zenei különlegességekkel ajándékozták meg a hallgatóságot.

Elhangzott G. Merkel d-moll szonátájának II. tétele Finta Gergely és Méhes Balázs orgonajátékával, a két kórus F. Mendelssohn 42. zsoltár részletét adta elő zenekarral. A közönség hallhatta Max Reger művét, a Lobe den Herren, den maechtigen König der Ehrent Finta Gergely virtuóz orgonajátékával és Gárdonyi Zoltán 108. zsoltárát Raáb Gábor és Méhes Balázs tolmácsolásában. A katolikus zene képviselője, Mizsei Zoltán, egy órómai gregorián éneket adott elő a 92. zsoltár szövegére, méltán kapott vastapsot előadására.

Az est moderátora Szerdócz Ervin az újpesti zsinagóga rabbija volt, aki az elhangzó zsoltárokat bemutatta a közönségnek és rabbinikusi magyarázatokkal tanította a hallgatóságot.

A zsúfolásig megtelt zsinagóga álló ovációval és vastapssal hálálta meg a műsort.

A koncert zenei szerkesztője Székelyhidi Hajnal operaénekes, az OR-ZSE Liturgia Tanszékének megbízott vezetője volt. A tanszékvezető tanárok a nagy sikerre való tekintettel, további közös koncerteket terveznek a közeljövőben.

Az eseményről készült fényképek (Földi Bence / OR-ZSE):