Az OR-ZSE diákjai is részt vettek a Roma Weeken Brüsszelben

Március 18-a és 21-e között az Európai Unió Parlamentje „Roma Week” címmel parlamenti eseményt szervezett, közösen az Európai Gazdasági és Szociális Bizottsággal.


A téma az Európai Unió országaiban élő roma és szinti emberek helyzetéről, szociális és gazdasági integrációs kérdéseiről szólt. Az EU legmagasabb szintjein is fontosnak tartják a romák helyzetének javítását, kirekesztésük megszüntetését.

Hazánk képviseletében több meghívott roma ügyekkel foglalkozó újságíró, szakember és fiatal is részt vett. Többek között az OR-ZSE felekezeti szociális munka szak három hallgatója is (Cellár Adrienn, Oláh Orbán és Lakatos Krisztián), akik egyben a Romaversitas-t is képviselték. A Romaversitas tehetséges roma fiataloknak szóló komplex képzési program Magyarországon. A hallgatók betekinthettek az Európai Parlementben folyó munkába is.

A résztvevő hallgatóknak nagy élmény volt a konferencia és az utazás. Oláh Orbán így mesélt az izgalmas útról:

„Az utazás előtt egy percet sem aludtam, annyira izgultam és féltem. Az éjszaka anyukámmal beszélgettem és sírva mondta nekem, hogy ne menjek, mert nagyon aggódik, alig tudtam megnyugtatni. Nagyon fura volt átélni ezt az egészet. Egy filmben éreztem magam. Én egy nógrádi csepp falucskából éppen repülni készülődőm. Hihetetlen volt. Sokat tanultam és rájöttem, hogy az angol nyelv milyen fontos. Érdekes volt látni, hogy sok helyen Európában máshol is kirekesztik a cigányokat, máshol is rossz a helyzet.”