„Az OR-ZSE és a MAZSIHISZ a korábbiaknál sokkal nyitottabban akar működni”

Heisler András, a MAZSIHISZ elnöke a Heti TV-ben nyilatkozott a szervezet, az OR-ZSE és az Andrássy Egyetem közös holokauszt-megemlékezésről.


– A Goldmark-terem emblematikus helyszíne a magyar zsidóságnak, hiszen a soá előtt itt gyűltek össze a művészvilág kitaszítottjai, a szocializmus éveiben pedig itt jöhetett össze a pesti zsidóság. Ezért szerveztük ide a megemlékezést, amelyhez partnernek kértük fel az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetemet (OR-ZSE) és az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetemet – jelentette ki Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (MAZSIHISZ) elnöke hétfő reggel a Heti TV Pirkadat c. reggeli műsorában.

– Sok mindent akar ez szimbolizálni. Egyrészt azt, hogy az OR-ZSE és a MAZSIHISZ a korábbiaknál sokkal nyitottabban kíván működni. Másrészt egy történelmi párhuzamra is utaltunk ezzel. Nagyon fontosnak tartottuk, hogy a megemlékezésen ott legyenek zsidók és nem zsidók, ott legyenek a második világháborúban győztes és vesztes hatalmak képviselői is, ennek szellemében szerveztük az eseményt – fogalmazott a MAZSIHISZ elnöke.

Közös megemlékezést tartott a MAZSIHISZ, az OR-ZSE és az Andrássy Egyetem
Közös rendezvényt tartott vasárnap, a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ), az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem és az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem. A fővárosi eseményen az izraeli, a német és az osztrák nagykövet is felszólalt. RÉSZLETEK ITT.

Heisler András kiemelte, hogy nyolc diplomáciai képviselet vett részt a megemlékezésen, ez szerinte komoly elismerése a MAZSIHISZ közéleti munkájának is. Mint mondta, a német nagykövet (Volkmar Wenzel) a beszédében külön kiemelte, hogy neki mennyire megrázó, hogy azon a helyen németül mondhatta el a beszédét.

A továbbiakban Heisler András beszélt a további holokauszt-megemlékezésekről, az antiszemitizmusról, a Rumbach zsinagóga felújításáról és még sok minden másról is. A teljes beszélgetést itt lehet meghallgatni:

PIRKADAT Breuer Péterrel: Heisler András

Uploaded by Heti TV on 2019-01-28.

Nyitókép: Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke beszédet mond holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából tartott rendezvényen a Mazsihisz Goldmark termében 2019. január 27-én. (MTI / Mohai Balázs)