Az OR-ZSE maga köré gyűjti a judaisztika iránt érdeklődőket

Darvas István főrabbi, egyetemünk főtitkára nyilatkozott a Szombatnak.


„Ha Scheibernek, Schweitzernek, Schőnernek oké volt, akkor nekem is az…” – ezzel a címmel jelent meg egy beszélgetés az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) főtitkárával, Darvas István főrabbival a Szombat weboldalán. A cikk főként az intézmény új vezetésének reformjaival foglalkozik. Kitér a kezdeti nehézségekre – például az oktatói gárda kényszerű megújítására –, valamint az eredményekre is.

„Hosszú idő óta idén emelkedett először az OR-ZSE büdzséje a fenntartó költségvetésében. Több színtéren indult el a megújulás. Az elavult honlap új külsőt és tartalmat kapott. (…) Különböző egyetemekkel, intézményekkel, múzeumokkal köttetett friss együttműködési megállapodás, melynek célja a nyitás mind belföldön, mind külföldön”

– írja a Szombat. Darvas István azt is elmondta, ahhoz, hogy a szakmai megújulás teljes értékű lehessen, szükséges az intézménynek otthont adó épületegyüttes teljes körű felújítása is. Az OR-ZSE vezetése Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel történt egyeztetése alkalmával ígéretet kapott a támogatásra. Ennek első lépéseként a vezetéstől arról kértek tervet, hogyan látják intézmény hosszabb távú jövőjét – mintegy 2050-ig.

A cikk a könyvtár és a konyha felújításának szükségességére, a szabadegyetemre, valamint az egyetemhez tartozó tanzsinagóga elmúlt éveinek történetére is kitér. A Szombat írása így zárul:

„Az OR-ZSE feladata olyan spirituális centrummá válni, amely magához vonzza azokat a magyarországi zsidó és nem zsidó értelmiségieket, kutatókat, akik foglalkoztak, vagy foglalkoznak judaisztikával, a zsidóság tudományával, illetve annak valamely aspektusával. Az OR-ZSE maga köré gyűjti azokat a művészeket és tudósokat, médiaszakembereket, akik az élet legkülönbözőbb területein tevékenykednek, akik számára a judaisztika szellemi hátteret jelent. A jelenlegi vezetés ezzel a küldetéssel szeme előtt dolgozik céljai érdekében.”

A teljes cikket itt lehet elolvasni:

“Ha Scheibernek, Schweitzernek, Schőnernek oké volt, akkor nekem is az” | Szombat Online

Darvas István főrabbival, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem főtitkárával beszélgettem, akit fiatal korom óta ismerek. Határozottan állítom, nagy szerepe van identitástudatom kialakulásában, és abban, hogy ma az egyetem padjait koptatom. Édesapámmal (ז”ל) – aki a székesfehérvári hitközség elnöke volt haláláig – rendkívül jó viszonyt ápolt, ünnepekkor rabbijelöltként számos alkalommal élvezhettük társaságát kis közösségünkben.

Nyitókép: Darvas István főrabbi, az OR-ZSE főtitkára az egyetem tanzsinagógájában (Fotó: Földi Bence / OR-ZSE)