Az OR-ZSE Szabadegyetem programja az új szemeszterben: a modern Izrael nagy költőnőitől Fejtő Ferencig és tovább

Elindul az új félév, megkezdődnek az előadások az OR-ZSE Szabadegyetemén is, a megszokott időpontokban, hétfő délutánonként 18 órától. A modern Izrael költészetétől Miskolc, Kőszeg és Békés megye zsidó helytörténetén át Fejtő Ferenc ördögeiig terjed a beszélgetések horizontja Párizstól Békécsabán át Izrael földjéig már rögtön az elején. Érdemes lesz csatlakozni, velünk maradni, visszatérni.

Alig egy hét múlva, február 15-én már Szilágyi Erzsébet beszél majd a modern Izrael irodalmának úttörő női költőklasszikusairól, Rachelről és Lea Goldbergről, majd Zima András szól Miskolc zsidóságának mindennapjairól, Pók Attila történész Fejtő Ferenc “ördögeiről”, aztán Balogh István mesél Békés megye, Mátay Mónika Kőszeg zsidóságának történetéről.

Lesz szó továbbá a héber irodalomról Dávid királytól napjainkig, a digitális bölcsészet lehetőségeiről és hordozóiról a kőtábláktól a tabletekig, a pesti mikvékről, a személyes visszaemlékezések és az emlékezetpolitika összefüggéseiről és intézményünk történetéről, a Rabbiképző Könyvátárának múltjáról és jelenéről is.

Az előadások címe, időpontja:

Február 15. Szilágyi Erzsébet: “Mostohaország emléke kéretlenül szívembe mardos” – A két haza fájdalma Rachel és Lea Goldberg költészetében II. rész

Február 22. Zima András: Kiállítás a zsinagógában. A miskolci zsidók mindennapjai

Március 1. Pók Attila: Fejtő Ferenc ördögei

Március 8. Balogh István: Mozaikok a Békés megyei zsidóság történetéből

Március 22. Peremiczky Szilvia: Ihletetett költők és romantikus álmodozók; zsenik, váteszek és udvari bolondok – a költő szerepe a héber irodalomban Dávid királytól napjainkig

Április 12. Bíró Tamás: A kőtábláktól a tabletekig: a digitális bölcsészet lehetőségei a zsidóság tudományában

Április 19. Dombi Gábor: Nyomozás az egykori pesti zsidó rituális fürdők (mikvék) nyomában

Április 26. Tamási Balázs: A Rabbiképző könyvtárának múltja és jelene

Május 3. Mátay Mónika: Mikroszkóp alatt: kőszegi zsidó sorsok

Május 10. Agárdi Izabella: A személyes visszaemlékezések és az emlékezetpolitika összefüggése

Szeretettel várjuk Önöket minden alkalommal!