„Célunk, hogy ha valaki pár év múlva belép az épületbe, úgy érezze, nemzetközi térbe érkezett”

Balázs Gábor és Biró Tamás rektorhelyettesek nyilatkoztak a Mazsihisz.hu-nak az OR-ZSE nemzetközi kapcsolatépítéséről.


„A berlini konzervatív és reform rabbiképző mellett az intenzív nemzetközi kapcsolatépítésbe kezdő OR-ZSE együttműködésről tárgyal immár a New York-i »nyitott ortodox« jesivával is. Eközben a konzervatív zsidóság legtekintélyesebb egyetemével is felvette a kapcsolatot, továbbá részese lehet az európai Erasmus-programnak is. Mit ígér a jövő a rabbitanulóknak, és mit a többi hallgatónak a szociális munkásoktól a doktoranduszokig?” – ezzel a bevezetővel jelent meg interjú Balázs Gábor általános rektorhelyettessel és Biró Tamás tudományos rektorhelyettessel a Mazsihisz.hu-n.

„A pesti Rabbiképző, amikor megalakult lassan másfél évszázaddal ezelőtt, nagyon is része volt az európai rabbiképző intézetek akkori »hálózatának«. De nemcsak velünk azonos világnézetű intézményekkel szeretnénk együttműködni. Az együttműködés nem az ideológiai azonosság kifejezése”

– fogalmazott a cikkben Biró Tamás.

„Az ember néha nehezen tudja megállapítani, hogy a nők egyenjogúságát megvalósító ortodoxia és a konzervatív mozgalom hagyományosabb szárnya között hol húzódnak a határok, a reform mozgalom is nagyon tág, a legkülönbözőbb felfogású embereket gyűjti össze. Ebben a helyzetben a rabbiképzés feladata az, hogy minél több lehetőséget mutasson be a rabbitanulóknak, minél közelebbről lássák ezeket a folyamatokat, közösségi stratégiákat, hogy a döntéseikkel ők alakítsák majd ki a kollégáikkal együtt a jövőbeli neológiát, egy a vallásjogot önmagára nézve kötelezőnek tekintő, de modern, nyitott vallási mozgalomként”

– jelentette ki Balázs Gábor.

A cikkben szó esik az Erasmus-programról, valamint arról, hogy nyitott ortodox és reform rabbiképzőkkel és jesivákkal is felveszi a kapcsolatot az OR-ZSE. A teljes interjút az alábbi linkre kattintva lehet elolvasni:

New York-i ortodoxok és berlini reformok: merre visz a Zsidó Egyetem nemzetközi útja? | Mazsihisz

A berlini konzervatív és reform rabbiképző mellett az intenzív nemzetközi kapcsolatépítésbe kezdő OR-ZSE együttműködésről tárgyal immár a New York-i „nyitott ortodox” jesivával is. Eközben a konzervatív zsidóság legtekintélyesebb egyetemével is felvette a kapcsolatot, továbbá részese lehet az európai Erasmus-programnak is. Mit ígér a jövő a rabbitanulóknak, és mit a többi hallgatónak a szociális munkásoktól a doktoranduszokig?


Nyitókép: TheAndrasBarta / Pixabay