Diákigazolvány igénylés

Hol és hogyan tudok diákigazolványt igényelni?

Első lépésként egy tetszőleges okmányirodába kell elmennie (nem szükséges a lakhely szerint illetékes irodába menni), majd az ott kapott NEK-adatlap jobb felső sarkában található NEK-azonosító beírásával kell elindítania a diákigazolvány-igénylést a Neptunba való belépés után oldal Ügyintézés menüpontjának Diákigazolvány igénylés almenüjében.

Új diákigazolvány igényléséhez fel kell keresnie egy tetszőleges okmányirodát, ahol az igényléshez szükséges Nemzeti Egységes Kártyarendszer Adatlapot igényelheti.

Az adatlap jobb felső sarkában található egy sorszám, a „NEK-azonosító”, amely elengedhetetlenül szükséges a diákigazolvány igényléséhez. A Neptunba belépve az Ügyintézés menü Diákigazolvány igénylés menüpontja alatt, az „Új felvételre” kattintva indíthatja igénylését.

Az igénylés elindításához feltétlenül szükség van arra, hogy a Neptunban rögzítve legyen az oktatási azonosító. Erről a Neptunban a Saját adatok menü Személyes adatok menüpontjára kattintva bizonyosodhat meg (amennyiben az oktatási azonosító mezője üres, úgy még nincsen azonosítója, így nem tudja elkezdeni a diákigazolvány igénylését).

  • Amennyiben az előző félévben még nem volt az OR-ZSE hallgatója, de elindította az igénylést, legkorábban a szorgalmi időszak első napjától (szeptember 7.) kaphat diákigazolványt helyettesítő igazolást. Ezt az ún. ideiglenes igazolást azt követően áll módunkban kiállítani, hogy a diákigazolvány-igénylést továbbítottuk az Oktatási Hivatal felé. Kérjük, hogy a járványhelyzet alakulására való tekintettel kövesse nyomon az ügyintézéssel kapcsolatos aktuális híreket, melyet megtalál a honlapunkon (https://or-zse.hu/) valamint az Egyetem Facebook-oldalán is.

Amennyiben már a 2019/20/1 félévben is az OR-ZSE aktív hallgatója volt:

  • OR-ZSE-s diákigazolványa a 2019/2020-as tanév I. és II. féléves matricájával is 2020. december 15-ig lesz érvényes a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló 2020. évi LVIII. törvény 89. § (1) bekezdésében foglaltak alapján.

Kedvezmények

A diákigazolvány a hallgatói jogviszony fennállását tanúsító közokirat, meghatározott kedvezmények igénybevételére jogosít. Az okirattal országszerte több száz elfogadóhelyen vehetők igénybe különböző kulturális, utazási és kereskedelmi kedvezmények. A diákigazolványt az Oktatási Hivatal készíti el a hallgató részére, érvényesítéséről pedig az intézmény gondoskodik. (https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1100362.kor)

A diákigazolványnak gyártási díja nincs.