Díjátadó és tanulmányi kirándulás Abádszalókon, Ember Mária nyomában

Különleges eseménnyel fejeződött be, a pandémia bezártsága utáni, tanulmányi kirándulásokban gazdag idei tanév, egyetemünk Közösségszervező szakos hallgatói számára. Június 26-án a Wallenberg Egyesület és az OR-ZSE által közösen támogatott kiránduláson, Ember Mária szülővárosában, a Tisza-tó partján fekvő Abádszalókon került megrendezésre, az írónő életművének feldolgozásával még a tavalyi évben kezdődött, kutatási témakört lezáró ünnepi díjátadó alkalom.

A korábbi szemeszterekben lehetőség volt részletesen megismerkedni az írónő szellemi hagyatékával. A szakértő vendégelőadókkal történő beszélgetések után, a hallgatók esszéket írhattak a témában, valamint online konferenciákon is előadhatták, meghallgathatták az életmű különböző szempontú megközelítéseit. A további kutatásokat, a két intézmény egy pályázattal is ösztönözte, melyen Herczeg Róbert másodéves Közösségszervező szakos hallgató, különdíjban részesült. Bruder Edit (OR-ZSE közösségszervezés) és Varga Réka (Miskolc, jogtudományi kar), pedig oklevelet kaptak teljesítményükért. Herczeg Róbert, ez alkalomból a résztvevőkkel is megosztotta kutatási eredményeit az írónőről és dokumentumfilmes testvéréről az Ember Máriáról elnevezett helyi könyvtárban.

Ember Mária író, újságíró és húga Ember Judit dokumentumfilm-rendező, kiskamaszként élték át a vészkorszak eseményeit. A Bécs melletti Strasshofba kerülve, egy hadiiparra átállított acélüzemben végeztek kényszermunkát, édesanyjukkal. A háború után, a lányok Budapestre költözve egyetemet végeztek és a következő évtizedekben kibontakozó munkásságukban, többek között az elhallgatott igazságok nyilvánossá tétele vált fő céljukká. Közel harminc könyv ill. dokumentumfilm készült el kezük nyomán, mely utóbbiak jelentős része a társadalom részére szinte alig volt elérhető. Ember Mária Hajtűkanyar c. dokumentumregénye a hazai holokausztirodalom ékköve. Az írónő mellszobra a róla elnevezett könyvtár előtti téren áll 2003 óta, amikor is Abádszalók város poszthumusz díszpolgárává választották és melynek felavatásán Göncz Árpád Köztársasági elnök is részt vett.

Jelen ünnepélyes eseményen a hallgatók és családtagjaik mellett, jelen volt a Wallenberg Egyesület elnöke Dr. Sebes József és az egyesület több tagja, valamint Bordás Judit a helyi könyvtár vezetője. Nem utolsó sorban pedig Pacsai Norbert „Norci bácsi”, aki a gazdag helytörténeti ismeretein kívül, az Ember Máriához fűződő személyes emlékeit is megosztotta a csoporttal, hiszen az írónő, sok évtizedes távollét után, szoros kapcsolatot alakított ki szülővárosával, életének utolsó évtizedében.

A könyvtárban található, Ember Mária emlékére készített kiállítás megtekintése után, a csoport – „Norci bácsi” kalauzolásában – megismerkedett a kisváros történelmi nevezetességeivel, többek között az írónőhöz köthető helyszínekkel. Külön kiemelendő a kisváros főterén, a II. Világháború áldozatai emlékére állított emlékmű, melyen az odaveszett személyek nevei ABC-sorrendben szerepelnek, függetlenül származási és vallási hovatartozásuktól. „Norci bácsi” elmondása szerint, ehhez maga Ember Mária ragaszkodott, hiszen –az ő szavait idézve– Abádszalókon a zsidóság a helyi közösségbe „beágyazódva” élte mindennapi életét, a vészkorszak bekövetkeztéig.

Mindezek után, a vendéglátók ajándékaként – sokak örömére és a hőséget enyhítendő – lehetőség nyílt egy rövid, Tisza-tavi fürdésre és kikapcsolódásra a kisváros strandján.

Az esemény megszervezése, Dr. Goldmann Márta tanárnő kérésére, a végzős Közösségszervező szakos hallgatók vizsgafeladata is volt egyben. Ezúton is köszönjük nagyszerű munkájukat, valamint az OR-ZSE tanárainak és a Wallenberg Egyesületnek a támogatást. Nem utolsó sorban pedig, köszönjük a vendéglátó Abádszalók városának a szívélyes fogadtatást!


(Írta: Herczeg Róbert; Borítókép: Az abádszalóki kirándulás résztvevői; fotók: Herczeg Róbert)