Egy Új Élet – Két megjelenés

Az Új Élet május 15-ei száma számolt be – az MTI, a Szombat és más média mellett – arról a tel-avivi rendezvényről, amelyen a kétezer-ötszáz budapesti zsidót megmentő Ocskay László századosról szóló dokumentumfilmet mutatták be az izraeli érdeklődőknek. A rendezvény az Efraim Kishon Magyar Oktatási és Kulturális Központ és Magyarország Nagykövetsége közös szervezésében jött létre. A Kishon Egyesület által kapott felkérést egyetemünk doktorandusza, Dombi Gábor is, hogy vegyen részt a rendezvény szakmai előkészítésében. Az április 28-án, a tel-avivi Cinematheque-ben megrendezett filmvetítés és történészi kerekasztal érdekessége volt, hogy Dombi Gábor felkérésére részt vett a rendezvényen Ocskay László unokája, az Amerikában élő Ocskay Erzsébet, aki korábban nem ismert történelmi dokumentumokat bocsátott doktoranduszunk rendelkezésére.

A rendezvényt kimagasló érdeklődés övezte. Izraelben ugyanis korábban nem volt ismert Ocskay László százados embermentő tevékenysége, aki az Abonyi utcai zsidó gimnáziumban (ma: ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnázium) szállásolta el az 101/359 sz. ruhagyűjtő munkásszázad keretében védettjeit: munkaszolgálatos férfiakat, azok családtagjait, gyermekeit. Ocskay megszervezte védelmüket, ellátásukat, így mindannyian túlélték a háború és a holokauszt poklát. Az erről szóló dokumentumfilm a YouTube oldalon megtekinthető.

Az izraeli rendezvényt Magyarország izraeli nagykövete, Benkő Levente nyitotta meg. Az Ocskayról szóló kerekasztal beszélgetésen részt vett Berényi László kulturális attasé, Kollarik Tamás és Novák Tamás, a film producerei, Szita Szabolcs és Dombi Gábor történészek. A mintegy háromszáz főnyi közönség nagy érdeklődéssel fogadta az előadókat, akik doktoranduszunk, majd a közönség kérdéseire válaszoltak.

A tervek szerint a közeljövőben jelenik meg angolul és héberül Szita Szabolcs műve: Ocskay László története a háborús embermentések tükrében. A kötetet egy ezt kisérő kiállításon mutatják be Tel-Avivban.

Ugyanebben a lapszámban jelent meg Dombi Gábor cikke: Keresztvetés Tel Aviban címmel, az izraeli Holokauszt Emléknap szubjektív nézőpontból leírt bemutatásával. A szirénaszó és a két perces mozdulatlan gyász Izrael legmegrázóbb nemzeti ünnepe, amelyben a magyar zsidóság tragédiájára is emlékezik az ország.


(Borítókép: kerekasztal beszélgetés, fotók: Bea Bar Kallos)