Egyházi és más könyvtárak vezetőit és munkatársait látta vendégül az OR-ZSE Könyvtára

Az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) Könyvtára rendezte az Egyházi Könyvtárak Egyesülésének április 10-i szakmai rendezvényét, amely a Szomszédolás címet kapta.

A programon közel negyven intézmény több mint ötven munkatársa vett részt. Kezdésként dr. Tamási Balázs, a könyvtár igazgatója megmutatta az egyetem tanzsinagógáját, ahol Fekete László főkántor adott rövid kántorkoncertet a látogatóknak. Ezt követően a könyvtárigazgató a Scheiber Sándorról elnevezett díszteremben beszélt röviden az egyetemről, majd a Goldziher Ignácról elnevezett teremben egy húszperces filmet vetítettek le az intézmény történetéről.

Az Egyházi Könyvtárak Szakmai Egyesülésének szakmai rendezvényének vendégei az OR-ZSE Könyvtárában 2019. április 10-én (Földi Bence / OR-ZSE)

Szegő Ágnes, az OR-ZSE Könyvtárának korábbi vezetője mutatta meg a vendégeknek az olvasótermet, valamint mesélt a könyvek elrendezéséről. Ezt követően a csoport kettévált, egyik felük a raktárhelyiségeket, a digitalizáló és restauráló műhelyeket nézte meg, míg a másik felük ritkaságokat, kéziratokat tekinthetett meg. Később a két csoport helyet cserélt, így mindenki láthatott minden érdekességet.

Az ebédet követően a csoport meglátogatta a Dohány utcai zsinagógát (amelyet Budai Miklós idegenvezető, a Páva utcai zsinagóga kántora mutatott meg), valamint a Zsidó Múzeum és Levéltárat (ahol Dancz Vera, Nemecsek Panni és Bánfalvi-Orosz Eszter tartották a tárlatvezetéseket).

Galéria:

A szervezésben és megvalósításban részt vevő könyvtáros kollégák és önkéntesek:

Rosner Rózsa, Kovács Hajnalka, Szegő Ágnes, Bogya Johanna, Bartha Bianka, Weisz Ágnes, Gál Etelka, Berger Adrienn, Gulyás Dorottya, Fekete Dániel, Róth László, Weisz Barnabás, Somogyi Márk, Kovács István, Klavanszkij Anatolij, Tamási Balázs.

Nyitókép: Tamási Balázs könyvtárigazgató előadást tart az Egyházi Könyvtárak Szakmai Egyesülésének szakmai rendezvényén 2019. április 10-én (Földi Bence / OR-ZSE)