Együttműködési megállapodást kötött az OR-ZSE és a MILEV

A két intézmény vezetője abban bízik, az összehangolt munka előnyökkel jár majd.


A MAZSIHISZ által fenntartott két intézmény munkájának még sikeresebb összehangolását várja a meg­ál­la­po­dás­tól, mondta dr. Toronyi Zsuzsanna, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár (MILEV) igazgatója, mielőtt aláírta volna az ezt biztosító együttműködési megállapodást prof. dr. Vajda Károllyal, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) meg­bí­zott rek­to­rá­val.

A Dohány utcai Nagyzsinagóga udvarán felállított lombsátorban megrendezett csütörtök reggeli esemény elején Darvas István főrabbi, az OR-ZSE főtitkára beszélt a félünnep jelentőségéről. Ezt követően Toronyi Zsuzsanna arról beszélt, hogy a korábbinál jobban szeretnék koordinálni a két intézmény közötti együtt­mű­kö­dést, így például ugyanazon pályázatokon nem lesznek egymás versenytársai a jövőben. Mint mondta, a két intézménynek vannak közös problémái – mint például a könyvtári és levéltári anyagok raktározási lehe­tő­sé­gei­nek szűkössége –, ezeken a területeken is együtt kívánnak működni.

Darvas István beszélt a szukkotról (Fotó: Földi Bence)

Toronyi Zsuzsanna a kooperáció további vetületéről is szót ejtett. Mint mondta, a MILEV a múzeum dolgozóinak örökségét is ápolja, így van ez egykori munkatársuk, Balázs György esetében is. A Rabbikép­ző­ről friss végzettként Újpestre került rabbi a múzeumban is dolgozott egészen deportálásáig. A Soát ő nem élte túl, de lánya, Balázs Judit életben maradt, s kutatott is a múzeumban. Édesapja emlékét ápolandó donációt tett, melyet a két intézmény kooperációjuk során kíván kiaknázni. Előadás-sorozatot terveznek, amelyet egy külön honlapon tennének majd elérhetővé különféle forrásanyagok publikálása mellett. Toronyi Zsuzsanna elárulta, hogy e honlapra terelnék át a múzeum tevékenységének egy részét, valamint az OR-ZSE is hozzájárul majd ennek működtetéséhez.

A MILEV igazgatója kifejezte abbeli reményét, hogy a kontinentális Európa legrégebb óta működő rabbi­kép­ző­jé­nek és Európa legrégebb óta működő múzeumának együtt­mű­kö­dé­sé­ről minden évben egyez­tet­nek majd a felek a szukkoti lombsátorban.

Vajda Károly, az OR-ZSE megbízott rektora arról beszélt, hogy az együttműködéstől a fentieken felül azt is várja, hogy a múzeumi kutatóknak az egyetemi oktatásba, ill. a Doktori Iskola tevékenységébe történő bevonásával tovább erősödik majd az egyetem tudományos profilja. Megemlítette azt is, hogy a MILEV szélesebb tömegeket képes elérni. A rektor azt reméli, ebből OR-ZSE-nek is haszna származik majd a jö­vő­ben.

Az eseményről a Heti TV is beszámolt péntek reggeli Híradójában:

A Heti TV az OR-ZSE és a MILEV együttműködési megállapodásáról