Együttműködési megállapodást kötött az OR-ZSE és a potsdami rabbiképző

A két intézmény a kutatás, az oktatás és a hallgatócsere területén kívánnak kooperálni a jövőben.


Együttműködési megállapodást kötött az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem és a Potsdami Egyetem reform és neológ rabbikat egyaránt képző Zsidó Teológiai Fakultása. Az erről szóló dokumentumot a két intézmény vezetője, Walter Homolka rabbi és ügyvezető igazgató, valamint Vajda Károly rektor írta alá 2019. augusztus 6-án kedden, Budapesten, a Mazsihisz tárgyalótermében.

Mindketten örömüket fejezték ki a jövőbeni együttműködést illetően és hangsúlyozták, hogy a kapcsolatfölvétel visszatérés ahhoz az intézményi hagyományhoz, mely a budapesti rabbiképzőt a német partnerintézmény jogelődjeivel kötötte össze. Mind a boroszlói neológ, mind pedig a berlini reform rabbiképző neves neológ rabbikat adott Magyarországnak. Elég, ha Lőw Immánuelre, a neológia egykori felsőházi képviselőjére, szegedi főrabbira gondolunk, aki Abraham Geiger kedvenc tanítványa, a berlini Lehranstalt für die Wissenschaft des Judentums egyik első abszolvense volt, s akit nem kisebb szaktekintély, mint Ludwig Philippson kent rabbivá. A hitleri hatalomátvételig a két német intézményben számos budapesti növendék folytatott részképzést.

Ezeket a hagyományokat fölelevenítendő a most ellenjegyzett együttműködési megállapodás szerint a két testvérintézmény a kutatás, az oktatás, az oktatói a hallgatócsere területén törekszik hozzájárulni az egységesülő európai felsőoktatási térség hálózatosodásához. A felek emellett adminisztratív együttműködésre is lépnek, hogy elősegítsék az intézmények közötti további kulturális kooperációt is. Az együttműködési szerződés az aláírás napján hatályossá is vált.


Nyitókép: Walter Homolka és Vajda Károly az együttműködési szerződés aláírásán, 2019. augusztus 6-án (Földi Bence / OR-ZSE)