Elhunyt Schmelzer Hermann Imre főrabbi

Múlt szombaton elhunyt Svájcban Schmelzer Hermann Imre Sankt Gallen-i nyugalmazott főrabbi, a Rabbiképző volt hallgatója. A 88 éves korában Schmelzer Hermann Imre 44 éven keresztül, 2012-ig volt a Sankt Gallen-i zsidó hitközség rabbija. Közismert volt ezen felül arról is, hogy sokat fáradozott a vallások közti párbeszéd előmozdításáért, illetve héber tanárként és a Sankt Gallen-i Egyetem lelki gondozójaként is tevékenykedett.


Schmelzer Hermann Imre jánoshalmai vallásos család leszármazottja volt, aki fiatalon vészelte át a soá éveit. Kitörülhetetlenül belevésődtek emlékezetébe e fájdalmas esztendők. Az otthonról hozott vallási felkészültség illeszkedett az akkori Rabbiképző világlátásába, hangulatába. A Scheiber Sándor-díj egyik 2007-es kitüntetettje, nyugalmazott Sankt Gallen-i főrabbi 1951 és 1956 között volt a Rabbiképző hallgatója. Akkori éveiről néhány éve visszaemlékezést írt a Hacofébe, amelyet itt lehet elolvasni.

Schőner Alfréd főrabbi, rector emeritus így emlékezett a Mazsihisz.hu-n az elhunyt főrabbira:

„Scheiber Sándor professzor háború utáni első generációs tanítványainak volt egyik kiemelkedő képviselője. Scheiberről mindig felsőfokon beszélt és szeretettel emlékezett többek között a zseniális Richtmann Mózes professzorra, vagy a homiletika és a hagiographa stúdiumok mesterére, Benoschofsky Imrére. Emléküket és a Rabbiképző korábbi nagyjainak szellemi portréját egy igen értékes tanulmányban őrizte meg.

A Zsidó Történeti Irodalmi Tár című OR-ZSE sorozatban külön kötetet szentel Kaufmann Dávid emlékezetének.

Schmelzer Imre 1956-ban elhagyta Magyarországot, s a párizsi École Rabbinique-ben, majd Londonban folytatta tanulmányait. Stockholmban hittanárként és rabbiként működött, majd a svájci St. Gallenbe vezetett útja, ahol 44 évig odaadással, tudását egyre gyarapítva fejtette ki rabbinikus tevékenységét. Nem véletlen, hogy a helyi egyetemen 2009-ig vallástörténetet tanított. Az elmúlt két évtizedben sokszor járt vissza szülőföldjére, s rendszeresen érdeklődött az egyetemi rangot kivívott OR-ZSE iránt. Nagyműveltségű, kitűnő humorú, a zsidó vallási tudományokban és az egyetemes humán diszcplinákban jártas nagyszerű ember volt, aki mindig a társaság középpontjává vált. Történetei és az összefüggéseket mindig bravúros logikával bemutató személyisége ünneppé varázsolta a vele való együttlétet.

Tanított bennünket, irányt adott, példát mutatott.”

November 16-án a helyi alemann dialektusban sugárzott adásában a St. Gallen, Thurgau, Graubünden, Glarus, Appenzell Ausserrhoden és Appenzell Innerrhoden kantonok regionális rádióadása is megemlékezett a Rabbiképző és a párizsi Séminaire israélite de France egykori hallgatójáról. A megemlékezés visszahallgatható ezen a linken.

Schmelzer Hermann Imre nyilatkozott A Rabbiképző 140 éve című dokumentumfilmben is, az ebből kivágott részlet itt tekinthető meg:

Emlékezés Schmelzer Hermann Imre rabbira (1:49)

Schmelzer rabbi a budapesti Országos Rabbiképző Intézetben tanult 1951-1956 között. Utolsó állomáshelye a svájci Sankt Gallen volt. De onnan is figyelemmel k…

Humorral kevert bölcsessége mindannyiunknak hiányozni fog. A magyar zsidóság történetének és a neológia mibenlétének kutatói egy kiapadhatatlan ismeretforrást veszítettek el. Gyászolja őt özvegye és fia, és mindannyian, akik szerettük és tiszteltük őt.

Báruh dáján háemet.
Áldott az igaz bíró.

Zihronó livráhá.
Emlékéből fakadjon áldás.


Nyitókép: Schmelzer Hermann Imre nyugalmazott Sankt Gallen-i főrabbi (kath.ch)