Elindult a Dáf, a Mozaik Hub, az OR-ZSE és a Mazsihisz közös projektje

A Dáf Párását Sávuá, vagyis Hetiszakasz oldalak egy új online oktatási felület tórafordításokkal és kommentárokkal.


Egy-egy dáf az adott hetiszakasz egy újrafordított és magyarázatokkal ellátott részletét közli, ezen kívül tartalmaz három további kommentárt, melyek más-más aspektusból tárgyalják az adott szövegrészt.

A zsidó közösség sokszínűségét leképezve, a kommentárok között egyaránt megjelennek a szekuláris és vallási hangok, a különböző irányzatok képviselői, valamint egyenlő arányban férfi és női kommentálók. A Dáf egy széles körű közösségi kreatív folyamat eredményeképpen jött létre. A projekt során civil aktivisták, rabbik, írók és más zsidó közösségi tagok – több mint száz személy – vállalkoztak arra, hogy leírják, kortárs szemmel mit jelent számukra egy-egy hetiszakasz, milyen tanulságokat, üzeneteket látnak benne.

A fordítások és magyarázó jegyzetek Dr. Balázs Gábor eszmetörténész, az OR-ZSE általános rektorhelyettesének munkái, a kommentárok írására felkért szerzők hetente váltakoznak. A hetiszakaszhoz készült rajzokat Roskó Gábor készítette.

Magyarországon az 1930-as évek vége óta nem készült új Tóra fordítás. A Dáf projekt – amelyet közel kétéves munka előzött meg – egy kortárs nyelvezetű és pluralista szemléletű Tóra és háftárá fordítás előfutára kíván lenni. E hosszú távú törekvés a Mazsihisz, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem és a Mozaik Hub együttműködésében valósul meg.

Az oldal itt érhető el:

Dáf | Hetiszakasz oldalak

A DÁF PÁRÁSÁT SÁVUÁ, vagyis HETISZAKASZ OLDALAK egy új online oktatási felület tórafordításokkal és kommentárokkal. Egy-egy dáf az adott hetiszakasz egy újrafordított és magyarázatokkal ellátott részletét közli, ezen kívül tartalmaz három további kommentárt, melyek más-más aspektusól tárgyalják az adott szövegrészt.

Kiállítás

A hetiszakaszokhoz készített grafikákból egy november 15-ig látogatható kiállítás is nyílt a 2B Galériában.

A kiállítás helyszínén november 5-én 18:00-kor lesz egy panelbeszélgetés. Ezen Balázs Gábor, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem rektorhelyettese; Fritz Zsuzsa, a Bálint Ház igazgatója; valamint Roskó Gábor, grafikus járják körbe, egyebek mellett, hogy milyen szerepet tölthet be a Tóra mint referenciapont a mai zsidó közösségben vagy a magyar társadalomban. A beszélgetőpartnerek ezen felül megvitatják, hogy mit jelent és miért fontos az Educated Jew ideálja, valamint arról is beszélni fognak, hogy mi történik, ha nem „szakértők” kommentálják a Tórát.

A rendezvény ingyenes, további információ annak Facebook-eseményében érhető el.

A Tóra mint viszonyítási pont ma

Szeretettel meghívunk november 5-én 18:00-kor a Mozaik Zsidó Közösségi Hub, a Bálint Ház és a 2B Galéria közös eseményére, melyet a Dáf Párását Sávuá – Hetiszakasz Oldalak oktatási projekt…


Nyitókép: Roskó Gábor egyik grafikája a Dáfhoz