Élményleírás – A Holokauszt Emlékközpont kiállításai

2021. november 7-én vasárnap, egy kellemes késő őszi napon, 17 fős csoport toporog a Páva utcai Holokauszt Emlékközpont előtt. Diákok, tanárok és néhány kísérő társaságában várjuk a bebocsátást, hogy a három kiállítást meglátogathassuk.

Az épület kapuján belépve, a belső kertben kezdődik a „tárlat”. Goldmann Márta szakfelelős mesél nekünk az épület régi és ma látható formájának kialakulásáról, az épület szimbolikus elemeiről, egyedi kifejezési módjáról. Ezek egyike, az a hat oszlop, mely emléket állít és örök emlékezetet teremt a Soá 6 millió és magyarországi 600 ezer áldozatának. Érdekesség és gyönyörű megoldás a tetőkert, a jövő s reménység kifejezésére. Az idelátogatóknak, belépéskor érdemes rögtön körbe nézni és fel is pillantani, mert minden irányban különleges szimbólumokkal tűzdelt dolgokat láthatnak meg. A fenti csak két kiragadott példa, a teljesség igénye nélkül.

Kép – Emlékfal

Az első időszaki kiállítás a zsinagóga történetét feldolgozó Córesz és Mázel Tov a Páva utcában. Ez a bemutató a karzaton kapott helyet és szerencsések vagyunk, hogy olyan tárlatvezetésben volt részünk, amit az intézmény két munkatársa tartott. Bíró Hajnalka muzeológus és Nagy Adél történész muzeológus, akiknek ezúton is köszönetet szeretnénk mondani. Itt megismerkedhet a látogató a zsinagóga háromszori pusztulásával, a történelem viharainak hatásával a közösségre, akik még ennyi nehézség ellenére is, egy erős és mindent túlélő közösség voltak a múltban és erre törekszenek a jelenben is. Nagyon kevés emlék maradt meg, de ezek mindegyike látható a kiállításon. A különlegességet a személyes, sokszor megható és szívet melengető történetek adják, melyeket a tárgyak mellett olvashatnak a látogatók. A kiállítás december 15-ig megtekinthető.

A második kiállítás a földszinten a zsinagóga terében található, „Áhítatos építészeti formák” – Baumhorn Lipót tervei a szegedi zsinagógához címmel. Itt betekintést nyerünk az építész kiemelkedő művészetébe. Érdekesség, hogy anno az építész nem csak az épületet tervezte meg, hanem még a tóra takarójának a terveit is ő készítette. Fényképekkel, metszetekkel és makettekkel is gazdagon ellátott tárlat tárul a szemünk elé, miközben a zsinagóga belső terében sétálunk. A karzaton tett séta után, mindenkinek javaslom a földszinten a bima mellett nagyjából a tér közepén körbe tekinteni, hogy az épület monumentális alakját és a színeinek csodás összhangját együtt csodálhassa meg. A kiállítás 2022. január 20-ig látogatható.

Megköszöntük a két kiváló muzeológus egyedi tárlatvezetését, melyet rövid kávészünet követett, ahol könnyed beszélgetés alatt osztottuk meg első benyomásainkat a látottakról. Erőt gyűjtöttünk az állandó tárlat megtekintésére, amihez bizony kellett is ez a kis pihenő.

Kép – Virtuális kiállítási tér

A harmadik kiállítás: Jogfosztástól népírtásig- a magyar holokauszt áldozatainak emlékére, ez a HDKE állandó tárlata, melyet szívből ajánlok mindenkinek. Fel kell készülni egy megrázó, a tényeket egyértelműen közlő kiállításra. A koncepció szerint, a tér kialakítása is úgy lett elrendezve, hogy minden érzékszervére hasson a látogatóknak. Vannak vetítések, plakátok, családi történetek és teremről teremre haladva kapunk megrázó illusztrációt az 1938-1945 közötti időszak történéseiről. A záró képek és film megtekintése után az ember csendben, mélyen magába nézve hagyja el az épületet. Az udvarra kilépve javaslom a tekinteteket felemelni a tetőkertre és egy pillanatra megállni, hogy az esszencia végig érjen. Az állandó kiállítás keddtől-vasárnapig látható.


A beszámolót Pintér Andrea és Kocsis Attila, másod éves felekezeti közösségszervezés szakos hallgatók készítették.

Borítókép: Az OR-ZSE csoportja a kiállításon. Fotó: Kocsis Attila