ERASMUS – Kiegészítő támogatások

Kiegészítő pénzügyi támogatások
az Erasmus+ ösztöndíjat elnyert hallgatóknak és munkatársaknak
a 2022/2023 és 2023/24 tanévre

A 2021–2027-es Erasmus+ programszakasz egyik kiemelt prioritása az inklúzió és a sokszínűség. Ezért a program jelentős figyelmet fordít arra, hogy a kevesebb lehetőséggel rendelkező résztvevők nagyobb eséllyel vehessenek részt az Erasmus+ mobilitásban. Két kiegészítő támogatás került bevezetésre:

  • Esélyegyenlőségi kiegészítő támogatás hallgatóknak
  • Fogyatékossággal élő vagy tartósan beteg hallgatók és munkatársak kiegészítő támogatása

A kiegészítő pályázati kérelmek elbírálásáról a Tempus Közalapítvány kuratóriuma dönt. Bár a pályázás folyamatos, a megfelelő döntés-előkészítés érdekében kérjük, hogy pályázóink a következő határidőket vegyék figyelembe pályázatuk benyújtásakor.

Határidők:

2023. április 20.
2023. október 10.

Esélyegyenlőségi kiegészítő támogatás hallgatóknak

A 2022/2023 tanévben szélesebb pályázói körben és megemelt ösztöndíjösszeggel igényelhetik az Erasmus+ esélyegyenlőségi kiegészítő pénzügyi támogatást a külföldi mobilitásban résztvevő hallgatók. A cél további anyagi támogatás juttatásával lehetőséget biztosítani az egészségügyi, oktatási, kulturális, társadalmi, gazdasági vagy földrajzi akadályokkal küzdő kiutazó hallgatóknak.

Pályázás:

A pályázatokat az Erasmus+ programban ösztöndíjat elnyert hallgatók az új felhívás értelmében folyamatosan benyújthatják az intézményi Erasmus koordinátornak, a felhívásban megadott egyéni igénylő űrlap és egyéb dokumentumok intézményi koordinátornak történő eljuttatásával.

A pályázatok formai bírálatát az intézmény végzi és az összesített kérelmeket továbbítja a Tempus Közalapítványnak, amelynek Kuratóriuma dönt a kiegészítő támogatási összegek megítéléséről.

Főbb tudnivalók:

Az esélyegyenlőségi kiegészítő támogatás összege az Erasmus+ pályázati útmutatóban meghatározottak szerint tanulmányi célú mobilitás és szakmai gyakorlat mobilitás esetén egyaránt havi 250 euró. Rövid távú hallgatói mobilitás esetén az elnyerhető összeg egyszeri 100 euró (1–14 nap hosszúságú mobilitás esetén), illetve 150 euró (15–30 nap hosszúságú mobilitás esetén), az Erasmus+ alapösztöndíjon felül.

Az esélyegyenlőségi támogatás egyidejűleg igényelhető a fogyatékossággal élő vagy tartósan beteg hallgatók kiegészítő pénzügyi támogatásával.

A részletes felhívás, és az adatvédelmi tájékoztató a vonatkozó linkekre kattintva olvasható el. További információ Seregdy Andreától kérhető a seregdya@or-zse.hu címen.

 

Fogyatékossággal élő vagy tartósan beteg hallgatók és felsőoktatási munkatársak kiegészítő támogatása

Az Erasmus+ program 2022/2023-as tanévére Erasmus+ ösztöndíjat elnyert hallgatók és felsőoktatási munkatársak jogosultak pályázatot benyújtani, amennyiben tartós betegséggel vagy fogyatékossággal élnek, és az állapotuk igazolhatóan többletköltséget okoz a külföldi tartózkodás során az átlagos külföldi megélhetési költségekhez képest.

Pályázás:

A kiutazóknak a küldő intézménynél szükséges benyújtani a pályázatukat. A jelentkezés a 2022/2023-as tanév végéig folyamatosan lehetséges.

A mellékelt pályázati űrlapot xlsx formátumban, míg a kiírás szerinti dokumentumokat szkennelve kell elküldeni, pályázónként egyetlen emailben, Seregdy Andreának a seregdya@or-zse.hu címre. Az így beérkezett pályázatokat az egyetem összesítve továbbítja a Tempus Közalapítvány felé, ezért kérjük a fenti határidők pontos betartását.

Főbb tudnivalók:

Hallgatók számára igényelhető kiegészítő támogatás összege egységesen havi 250 euró. Rövid távú hallgatói mobilitás esetén egyszeri 100 euró (1–14 nap hosszúságú mobilitás esetén) vagy 150 euró (15–30 nap hosszúságú mobilitás esetén).

Az esélyegyenlőségi támogatás egyidejűleg igényelhető a fogyatékossággal élő vagy tartósan beteg hallgatók kiegészítő pénzügyi támogatásával.

Amennyiben a fenti összeget meghaladó, alátámasztott igénye van a hallgatónak, úgy magasabb összegű támogatás is igényelhető, melyről tételes igénylés és a mobilitás befejezését követően elszámolás szükséges.

Felsőoktatási munkatársaknak a támogatás összege Erasmus+ oktatási vagy képzési célú mobilitás esetén tételesen kerül elszámolásra. Minden esetben szükséges az igényelt tételeket részletesen felsorolni a pályázat benyújtásakor. A mobilitás befejezésekor pedig a kiutazóknak számlákkal kell igazolniuk a felsorolt tételek alapján megítélt teljes támogatás felhasználását.

A részletes felhívás és az adatvédelmi tájékoztató a linkre kattintva elérhető. Az űrlap nem változtatható, annak használata formai követelmény.

Az Erasmus+ Program finanszírozását biztosító nemzeti hatóság, a Tempus Közalapítvány honlapján is elérhető a 2022/2023-as tanévre szóló pályázati felhívás:

https://erasmusplusz.hu/erasmus_kiegeszito_tamogatasok_hallgatoknak/eselyegyenlosegi-kiegeszito-tamogatas

https://hallgatoi-osztondijak.hu/megujultak-az-erasmus-kiegeszito-tamogatasok