A magyar zsidó építőművészek öröksége (könyvbemutató)

  • 2018.12.05. - 17:00
  • OR-ZSE, Goldziher terem

Gottdank Tibor: A magyar zsidó építőművészek öröksége c. könyvének bemutatója, ahol vetítés is lesz.

A könyv 384 oldalas, 700 archív és mai fotóval a KuK Kiadó gondozásában jelent meg.

A kötetről:

?Ez a könyv egyszerre adattár és nagyregény, Magyarország regénye is. Utolsó fejezetei nagyjából ott érnek véget, ahol az egyszervolt, magyarságára és európaiságára egyaránt joggal büszke hazai zsidóság története is ? kivéve azon kevesekét, akik megúszták: túlélték vagy időben elmentek.? (Saly Noémi, muzeológus)

?Történelem és építészettörténet szétválaszthatatlan. A Leitersdorfer Bélából Lajta Bélává váló nagy építészünk, mestere, Lechner Ödön szecessziójától a Népszínház utcai lakóház modernjéig a Vakok Intézete nemzeti stíluskeresésén keresztül jut el. Közben Magyarország belerohan a világháborúba, Lajta pedig korán, 47 évesen meghal. Egy másik Lechner-tanítványnak, a Guttmann Arnoldnak születő Hajós Alfrédnak Nemzeti Stadionról szőtt álmait mások váltják valóra. Közben az országra sportolóként és építészként is dicsőséget hozó embernek bujkálnia kell. Ez az alapos könyv jól tükrözi: ?magyar? és ?zsidó? az építészet alkotásaiban is együtt él. Érthető módon ismerteti az olvasóval az ?embert?, az általa és számára létrehozott alkotásokat, létrehozásuk körülményeit és hatásukat.? (Kőnig Tamás, építész)

?Az építészeti kisenciklopédiának is beillő könyv, amit most kezébe vehet az olvasó, egy olyan jelentős kiadvány, amivel régóta adós az építész társadalom. Gyönyörű házakkal találkozunk sétáink során, de nem tudjuk, kik is tervezték és építették ezeket. A kötet több száz fekete-fehér fotóval egy évszázadon keresztül kíséri végig az olvasó-nézőt szinte napjainkig, és mutatja be a magyarországi zsidó származású építészeket és munkásságukat.? (Tétényi Éva, építész)

?A könyvben bemutatott művek mögött felsejlő embersorsok sok közös és egymástól mégis különböző vonást mutatnak a historizmus kései időszakának asszimilációs lendületétől kezdve a vészkorszakba torkoló időszakon át, és részben azután is. A szerzőt személyes érdeklődése és elkötelezettsége sarkallta a meggyőző alapossággal végzett szisztematikus gyűjtőmunkára, amelynek köszönhetően épített környezetünk egy jelentős szegmense tárul fel a maga stílusgazdagságában.? (Farbakyné Deklava Lilla, művészettörténész)

?Ismert és kevésbé ismert alkotók és alkotásaik kerülnek ebben a páratlan műben olyan közel hozzánk, hogy szinte beszippantjuk a múlt századok illatát. Minden nap eljárunk épületeik mellett. Olyan megszokottan, hogy már a fejünket sem emeljük fel. Mégis, az eddig csak ismert vagy ismerni vélt házakról titkokat tudhatunk meg. Ez a könyv főhajtás.? (Szegő Ágnes, történész, könyvtáros)

EVENT INFO :

  • Start Date:2018.12.05.
  • Start Time:17:00
  • End Date:2018.12.05.
  • End Time:19:00
  • Location:OR-ZSE, Goldziher terem

FIND THIS EVENT ON :