Löw Immánuel: Virág és vallás – könyvbemutató

  • 2019.03.26. - 17:00
  • Szegedi Zsidó Hitközség székháza (Szeged, Gutenberg u. 20.), díszterem

SZEGED VÁROS KÖZÉLETI KÁVÉHÁZA, AZ ALAPÍTVÁNY A SZEGEDI ZSINAGÓGÁÉRT ÉS A SZEGEDI ZSIDÓ HITKÖZSÉG SZERVEZÉSÉBEN

2019. MÁRCIUS 26-ÁN (kedden) 17.00 ÓRÁTÓL
a Szegedi Zsidó Hitközség székháza dísztermében (Szeged, Gutenberg u. 20.)

KÖNYVBEMUTATÓT tart

HIDVÉGI MÁTÉ Scheiber díjas,- és Löw Lipót emlékplakettel elismert c. egyetemi tanár (OR-ZSE) és UNGVÁRI TAMÁS Széchenyi- és József Attila-díjas egyetemi tanár szerkesztette

LÖW IMMÁNUEL VÁLOGATOTT MŰVEI
Virág és vallás

című, új, 2019-ben megjelent kötetéről

A könyv szerkesztőjével, HIDVÉGI MÁTÉ c. egyetemi tanárral (OR-ZSE) és a munkákban résztvevő Dr. PÉTER LÁSZLÓ emeritus professzorral (SZTE) MÁROK TAMÁS (Szeged TV) szerkesztő-riporter beszélget.

Házigazda: Dr. Lednitzky András, az SZZSH elnöke

Dr. Oláh János tanszékvezetőnk könyvismertetőjét ide kattintva éri el.

A rendezvényről:

„A mai olvasók valószínűleg már nem ismerik a földkerekség élő legnagyobb zsidó tudósának tartott és a deportálás gyötrelmeiben Buda pesten elhunyt Löw Immánuel (1854-1944) szegedi főrabbi irodalmi munkásságát. E hiány betöltésére vállalkozik a Löw Heritage Alapítvány és a Scolar Kiadó a Löw Immánuel válogatott művei könyvsorozattal, amelynek Virág és vallás című első kötetét tartja most kezében az olvasó. A könyv szerkesztői, Hidvégi Máté (sz. 1955), Scheiber-díjas és Ungvári Tamás (sz. 1930), Széchenyi-díjas, a magyar-zsidó kultúra elkötelezettjei és Löw Immánuel életműve avatott ismerői.

Kiadványunk Löw önálló kötetekbe foglalt, 2140 oldalt kitevő és napjainkra jórészt hozzáférhetetlen magyar nyelvű zsinagógai prédikációiból nyújt reprezentatív gyűjteményt, 1874-ben elmondott első zsinagógai beszédétől az év zsidó halottairól 1940-ben tartott emlékbeszédéig. Olvashatjuk Löw prédikációit édesapjáról és a magyar reformkor más jeles alakjairól, vagy berlini rabbiképzői mesteréről, és megemlítjük a botanika és teológia határterületét érintő beszédét, amelynek címe kiadványunk borítóján is szerepel. A könyvben találunk két nem prédikáció műfajú írást is Löwtől: a drágakövekről szóló gyönyörű kis tanulmányát és Ágai-szószedetét, amely a nyelvművelők számára napjainkban is örömteli meglepetést fog okozni.

Hidvégi Máté Löw-életrajza, az ahhoz tartozó gazdag képmelléklettel, és Ungvári Tamásnak a második magyar nyelvújításról szóló tanulmánya, Löw Terézzel készült beszélgetésével méltóan foglalják keretbe Löw Immánuel írásait.

A Löw Heritage Alapítvány Löw Immánuel emlékének gondozására, életművének és hagyatékának megismertetésére jött létre a francia Antalis cég magyar leányvállalatának támogatásával és kezdeményezéséből. Az Alapítvány kuratóriumának, e könyv szerkesztői mellett, harmadik tagja Péter László, szegedi irodalomtörténész professzor.”

EVENT INFO :

  • Start Date:2019.03.26.
  • Start Time:17:00
  • End Date:2019.03.26.
  • End Time:19:00
  • Location:Szegedi Zsidó Hitközség székháza (Szeged, Gutenberg u. 20.), díszterem