Zsidóság – családtörténet-kutatás és genetika

  • 2019.02.22. - 18:00
  • Bálint Ház

?Februári Oneg Sábbát estünkön Dr. Szegő Ágnes, az OR-ZSE liturgiai tanszékének adjunktusa, az OR-ZSE Egyetemi Könyvtár korábbi igazgatója lesz a vendégünk, aki a zsidó családfakutatás és genetika témájáról beszél nekünk. Az est házigazdája Pogány Anikó.

DR. SZEGŐ ÁGNES: ZSIDÓSÁG – CSALÁDTÖRTÉNET-KUTATÁS ÉS GENETIKA

A zsidó ősök kutatása speciális és nagyon érdekes.

Egyrészt nehéz, mert őseink sokat vándoroltak, II. József kötelezte őket csak vezetéknév felvételére, és az anyakönyveket is elég későn kezdték el vezetni, ugyanakkor egyre több online forrás, adatbázis, családfa-építő weboldal segít az ősök keresésében.
A populációgenetika egy nagyon izgalmas, új tudomány, kiegészíti a történelemtudomány, a régészet, nyelvészet eszközeit.

A zsidóság származását, különböző csoportjainak eredetét, rokonságát egyre nagyobb mintán vizsgálják.

Egyre több zsidó vallású és származású ember végeztet a különböző amerikai laboratóriumokban DNS vizsgálatot, általában sok rokont lehet így találni, de mivel az őseink sokszor összeházasodtak, ezért a látszólag közeli DNS rokonok valójában jóval távolabbiak.

Jóval praktikusabb a hagyományos családfa-építés, közben sok valódi őst, rokont és akár élőket is lehet találni.

A program 18 órakor gyertyagyújtással és rövidített Kábálát Sábbát istentisztelettel kezdődik, 18:30-kor kerül sor az előadásra, s ezt követi (kb. 20 órától) a szokásos vegetáriánus piknik vacsora.

A rendezvény önköltségének fedezésére 300 forint adományt kérünk vendégeinktől.

Helyszín: Bálint Ház / Salom Klub

EVENT INFO :

  • Start Date:2019.02.22.
  • Start Time:18:00
  • End Date:2019.02.22.
  • End Time:21:00
  • Location:Bálint Ház

FIND THIS EVENT ON :