Goldmann Márta: Fontos, hogy nyitottak legyünk

Az OR-ZSE egyházi/felekezeti közösségszervező alapszakának szakfelelőse a Komáromi Zsidó Hitközség lapjának nyilatkozott.


– Vidéken komoly kihívás a zsidó közösségszervezők munkája, meg kell teremteni egy befogadó közösséget, ahol az örökséget továbbadhatják. Elsősorban a vidéki jelenlétet kell erősíteni és mindenképpen nyitni a nem-zsidó befogadó közösség felé – mondta Goldmann Márta a Hitközségi Híradó 2020. augusztusi számában megjelent interjúban. Mesélt a szakról, majd arra a kérdésre, hogy miben kell jónak lennie egy 21. századi közösségszervezőnek, így felelt:

„Egy mai zsidó felekezeti közösségszervezőnek szerintem mindenekelőtt elkötelezettnek kell lennie a zsidó örökség és a kultúra iránt. Nem feltétlenül a vallási kötődést tartanám a legfontosabbnak, hanem azt, hogy jó kapcsolatteremtő és kommunikáló ember legyen, aki a nem-zsidó közönség felé is el tudja juttatni ezt a kultúrát és tudást, hiszen sajnos vidéken egyre fogyatkozó vallásos zsidó közösségekkel kell szembenéznünk a jövőben. Olyan embernek kell lennie egy jó közösségszervezőnek, aki emellett kreatív és jó szervezőképességgel van megáldva. Ennek egy része alkati dolog, de aki elkötelezett és fontosnak tartja az ügyet, az a többit is el tudja sajátítani megfelelő gyakorlattal és tapasztalattal.”

Goldmann Márta kiemelte, hogy a szak új curriculumát is a fentiek szellemében alakították át, a hallgatók az elméleti oktatás mellett szakmai gyakorlaton is részt vesznek, valamint minden félévben kétnapos tanulmányutat is szoktak szervezni az országban vagy a szomszédos államokban. A szakfelelős beszélt arról is, hogy miben hasznosítható az itt megszerzett tudás, hol dolgoznak tovább a korábban végzett hallgatók.

„Bízom benne, hogy a vidéki és budapesti zsidó közösségek, fesztiválok, kulturális intézmények minél jobban fogják igényelni a nálunk végzett szakemberek munkáját. Ennek érdekében igyekszünk diákjainkat mindenféle külső kihívások elé állítani. (…) Igyekszem minél több olyan szakembert felkérni oktatónak, akik zsidó kulturális területen dolgoznak, és akik diákjainkat be tudják vonni különböző projektjeikbe, ahol esetleg a későbbiek során munkát is kaphatnak. Fontos, hogy nyitottak legyünk és minél több zsidó intézményt, közösséget, rendezvényt megismerjünk, meglátogassunk Budapesten, országszerte és a határon túl.”

– fogalmazott Goldmann Márta, aki az interjúban a Zsidó közösségek 2019 konferenciáról, majd ennek folytatásáról, az idei online konferencia-sorozatról is beszélt.

Az interjút teljes terjedelemben IDE KATTINTVA (PDF) olvashatják, a Hitközségi Híradó 2020. augusztusi számának 4–5. oldalain. A lap ugyanezen számának 6. oldalán pedig az OR-ZSE doktorandusz hallgatójával, Dombi Gáborral olvasható egy beszélgetés első része az Osztályellenségek c. új könyve kapcsán.