Hagyományok ápolása és reformok ? Vajda Károly a Heti TV-ben

Új oktatókról, hálózatosodásról, valamint a nagy elődök tiszteletéről is beszélt első hónapját követően az OR?ZSE rektora.


? Elkezdődött a munka, egy dolgos hónap van mögöttem. Elkezdtük a Doktori Iskola küszöbön álló akkreditációjára való felkészülést, valamint a Doktori Tanács megerősítését is ? jelentette ki Heti TV Pirkadat c. műsorának vendégeként az Országos Rabbiképző ? Zsidó Egyetem (OR?ZSE) megbízott rektora, Vajda Károly. Mint mondta, most zajlanak a pótfelvételik, augusztus 6-ig lehet jelentkezni az OR?ZSE képzéseire is.

A műsorvezetők kérdésére a rektor beszélt az egyetem szakjairól is. Vajda Károly szerint a zsidó közösségszervező szakon végzettek a zsidó háttérintézményeknél, alapítványoknál, vagy akár magánál a Mazsihisznél tudnak elhelyezkedni. Ezeken a helyeken a közösség építésén fáradozhatnak. A felekezeti szociális munkás szakról elmondta, ugyanolyan képzést kapnak az itt tanulók, mint más szociális munkás szakokon. ? Sok oktatónk az ELTE-n párhuzamosan, az ottani szociális munkás szakon oktat, tehát gyakorlatilag ugyanaz a tudás folyik be a mi képzésünkbe, ami re az ELTE-n lehet szert tenni ? jelentette ki a rektor. Megemlítette továbbá a judaisztika alapszakot, az ebből kinövő zsidó kultúratörténet mesterszakot, valamint az osztatlan rabbiképzést és a kántor szakirányú továbbképzést is.

PIRKADAT: Breuer Péter, Dr. Vajda Károly-Rabbiképző Intézet

PIRKADAT: Breuer Péter, Dr. Vajda Károly-Rabbiképző Intézet

Kérdésre válaszolva a rektor elmondta, kicsi egyetemről van szó, egy-egy szakra évente tucatnyian jelentkeznek, rabbinak pedig 1-2 fő, így általában lehet tanulópárokat képezni. Egyelőre csak Magyarországról jelentkeznek az intézménybe, de mint mondta, ez nem is csoda, hiszen a képzések is magyar nyelven szólnak. ? Scheiber Sándor idején a szocialista blokkból, főleg az NDK-ból és a Szovjetunióból jelentkeztek ide diákok, akik aztán meg is tanultak itt magyarul ? jelentette ki Vajda Károly. Hozzátette, a nemzetközi hálózatosodáson is dolgoznak, fölvették a kapcsolatot külföldi társintézményekkel. ? Például megkerestek bennünket Potsdamból Erasmus-program tekintetében, szeretnének hallgatói és oktató cserekapcsolatot létesíteni velünk ? közölte a rektor, hozzátéve, hogy a hazai, hasonló léptékű intézményekkel szeretnének közös képzéseket ? idegen nyelvűeket is ? indítani a jövőben. Erre vonatkozóan tárgyalásokat is kezdett az intézmény. Elárulta azt is, az oktatógárdát határozottan fiatalítja az egyetem, igyekeznek egy-egy szakterület neves képviselőit megnyerni.

Szintén kérdésre válaszolva Vajda Károly kijelentette, pályázatok révén egy éven belül szeretnék felújítani az OR?ZSE nyelvi laboratóriumát. A rektor az ezt firtató kérdésre azt mondta, Goldziher Ignác orientalista emlékét olyannyira ápolja az intézmény, hogy termet nevezett el róla, emellett posztumusz professzori rangra kívánják emelni, valamint kutatócsoportot kívánnak elnevezni Goldziherről. Scheiber Sándor emléke pedig máig elevenen él az egyetemen, az ő irodájának falán is lóg egy óriási kép, amelyen Scheiber szerepel. Beszélt arról is, hogy az előző, az egyetemmé vált intézményt huszonkét évig irányító rektor, Schőner Alfréd számára nemrég búcsúünnepséget tartottak. Készült számára egy emlékkötet, valamint az ünnepségen átnyújtották Schőner Alfrédnek a megtisztelő rector emeritus címet.