Ismét önkéntes nap a Kozma utcai zsidó temető legrégebbi síremlékeit őrző parcella megtisztítására

A régi Váci úti zsidó temetőben pihentek a pesti zsidóság legelső generációi, azok, akik megalapították az Orczy-ház legendás kultusztemplomát, majd felépítették a Dohány utcai zsinagógát. A temető 1910-es felszámolásával egy egyedülálló emlék tűnt el.

A megőrzött sírkövek egy része a Kozma utcai zsidó temető 19. parcellájába került, dokumentálásukra kutatócsoport alakult. 2021. június 11-én, első, nagy sikerű önkéntes napunk keretében az OR-ZSE judaisztika, közösségszervező, szociális munkás, valamint az ELTE hebraisztika szakának oktatóiból, hallgatóiból, végzettjeiből és barátaikból szerveződött lelkes csapat kezdte el a sírkövek és környezetük megtisztítását.

Most a munka folytatására invitálunk mindenkit, aki szeretne részt venni a folyamatban! Az első alkalom fényképeit az alábbi fórumon is megtekinthetik az érdeklődők.

A munkáról és a sírkövek jelentőségéről Az utódok reménysége c. műsorban is beszámoltunk:

https://mediaklikk.hu/video/az-utodok-remenysege-2021-07-11-i-adas-2/

Időpont: 2021. szeptember 3, péntek 10.00-15.00

Helyszín: Kozma utcai zsidó temető 19. parcella

Azokkal, akik 10.00-re jönnek, találkozunk a főbejáratnál (28-as villamos végállomás felöli kapu), de természetesen a később érkezőknek is nagyon örülünk.

Kérjük, hogy részvételi szándékukat jelezzék 2021. szeptember 1-ig dr. Balogh Istvánnak (baloghi@or-zse.hu)

Aki tud, kérjük, hogy a munkához metszőollót, ágvágót, kézifűrészt hozzon magával, de mi is készülünk biztonságosan használható szerszámokkal! A férfiak a temető területére csak fedett fővel léphetnek be.

Érdemes szúnyogriasztóval, kesztyűvel készülni a komfortos közérzet érdekében! Élelmiszerbolt és áramvételi lehetőség nincs a közelben. A jó társaságról gondoskodunk, természetesen ügyelve a szükséges távolságtartásra.

Az akciót a Zsidó Temetők Barátai egyesület és a parcella dokumentálására alakult kutatócsoport szervezi.

Mindenkit szeretettel várunk!

Esős idő esetén a program elmarad