Kövér András kapja 2020-ban a Schweitzer-emlékdíjat

A Schweitzer József-emlékdíjat 2020. február 5-én, a Magyar Hebraisztikai Társaság Schweitzer-lectures elnevezésű konferenciáján adják át az OR-ZSE Dísztermében.


A Schweitzer József, egykori országos főrabbi, az Országos Rabbiképző Intézet igazgatója emlékére a család által alapított emlékdíjat a Kuratórium ebben az évben Kövér Andrásnak ítélte.

A Kuratórium közleményében indoklása szerint Kövér Löw Imánuel drágakövekkel foglalkozó posztumusz tanulmányainak (Mineralien der Juden) magyarra fordításáért kapja a díjat, különös tekintettel a szövegek nehéz héber, arámi, szír, görög és ásványtani terminológiájának sikeres megoldására.

A mintegy 200 oldal terjedelmű fordítás az Ungvári Tamás (ז”ל), az OR-ZSE közelmúltban elhunyt díszdoktora és professor emeritusa és Hidvégi Máté, az OR-ZSE Scheiber Sándor-díjas, és Löw Lipót emlékplakettel elismert c. egyetemi tanára által szerkesztett, Löw Immánuel válogatott művei sorozat II. köteteként 2019-ben jelent meg, Fényszóró drágakövek címmel (Löw Heritage – Scolar Kiadó). (A kötetről Prof. Dr. Oláh János, az OR-ZSE egyetemi tanára, tanszékvezető is írt recenziót, ez itt olvasható. Voigt Vilmos recenziója pedig itt.)

A Schweitzer József-emlékdíj ünnepélyes átadására a Magyar Hebraisztikai Konferencia – Schweitzer-lectures keretében 2020. február 5-én (szerda) 13.30-kor kerül sor az OR-ZSE második emeleti Scheiber termében (Díszterem).

A Kuratórium képviseletében laudációt mond Komoróczy Géza professor emeritus.


Nyitókép: A Schweitzer József Emlékérem (Elte.hu)