„Majdnem Afrikában jött létre a modern Izrael, de az ugandai zsidók nem csak ezért érdekesek”

Dr. Háberman Zoltán – a Szociális munka és Társadalomtudomány Tanszék vezetője – Ugandában járt januárban, útjáról beszámolót írt a Magyar Narancs weboldalán futó Jó ez nekünk? c. blogra.


„Miért nem Ugandában – vagy Kenyában – alapították meg a zsidó államot? Hol halt hősi halált az izraeli miniszterelnök bátyja? Kik az ugandai zsidók és miért nem segít rajtuk igazán senki? Beszámoló a helyszínről.

Uganda nem tartozik a legszegényebb afrikai országok közé, európai szemmel nézve mégis extrém az itteni szegénység mértéke. A lakosság egyharmada írástudatlan, aluliskolázott. Ez a Magyarországnál háromszor nagyobb ország természeti kincsekben gazdag, mezőgazdaságra alkalmas földekkel rendelkezik.

A nemzeti parkokban az élővilág legegzotikusabb példányaival szelfizhetnek a turisták. Egy kis extrát csúsztatva a parkőr zsebébe, akár egy oroszlánnal is. 1962-ben lett független Uganda. Előtte nem is tettek mást az angol gyarmatosítók, »csak« kizsigerelték a törzsi társadalomban élő helyi népeket. Több mint ötven törzs élt ezen a vidéken, saját kultúrával, nyelvvel.

Ma Kína érdekelt ezen a területen, és nem veri rabláncra a rabszolgákat. Ma humánusabban történik a gyarmatosítás. Gigaprojekteket visznek a kínaiak a térségbe: autópályát, gyárakat, vasutat építenek a korrupt, autoriter politikusok asszisztálásával, ezzel Ugandát teljesen eladósítják, ők pedig részben a nyersanyagaikkal fizetik ki Kínát. Ismerős?

Viszont: miért fontos Uganda a zsidóknak?

Kenyában, Nairobiban a Magyarországon is ismert Chabad-mozgalom helyi szervezetének intézményei segítik a zsidó életet, hozzájuk kötődnek az ott élő üzletemberek, őket találják meg a turisták és a néhány ott élő zsidó. Uganda más. Uganda meglepő módon fontos szerepet játszik nem csak a zsidó történelemben, de a jelenben is.

A múltban felmerült, hogy itt szülessen meg a zsidó állam Izrael helyett, ez összekapcsolja a cionizmus történetét az „Uganda-tervvel”. Ráadásul a híres Entebbe-akció, a világtörténelem egyik leghatékonyabb túszszabadító kommandós-akciója is itt zajlott le. Mindezen túl pedig Ugandának van egy őshonos, mélyszegénységben élő zsidó kisebbsége, akiket pár hete, egy egészen más tárgyú konferencia résztvevőjeként meglátogattam. De kezdjük az Uganda-tervvel.”

A teljes cikket a linkre kattintva lehet elolvasni:

Majdnem Afrikában jött létre a modern Izrael, de az ugandai zsidók nem csak ezért érdekesek

Uganda nem tartozik a legszegényebb afrikai országok közé, európai szemmel nézve mégis extrém az itteni szegénység mértéke. A lakosság egyharmada írástudatlan, aluliskolázott. Ez a Magyarországnál háromszor nagyobb ország természeti kincsekben gazdag, mezőgazdaságra alkalmas földekkel rendelkezik. A nemzeti parkokban az élővilág legegzotikusabb példányaival szelfizhetnek a turisták.