Megjelent Hidvégi Mátéék cikke a Magyar Állatorvosok Lapjában

A Magyar Állatorvosok Lapja 2020. decemberi számába hat szerző, köztük Hidvégi Máté, az OR-ZSE Scheiber-díjas és Löw Lipót emlékplakettel elismert c. egyetemi tanára írt cikket Fermentált búzacsíra-kivonat (Avemar) antivirális hatásának vizsgálata macska AIDS modellben címmel.


Tarcsai Katalin Réka, Kapran Igor, Hidvégi Máté, Stercz Balázs, Nagy Károly és Ongrádi József cikkének összefoglalója magyarul:

„Az AIDS kórfejlődésének vizsgálatára alkalmas modellállat a macska. Az ember és a macska immundeficienciáját okozó vírusok (HIV és FIV) hasonlóak, egyéb vírusaik, mint a macska-adenovírus, elősegítik a betegség progresszióját, együttes kezelésük nehéz. A szerzők vizsgálataiban a fermentált búzacsíra-alapú Avemar granulátum daganatellenes készítmény gátolta az akut és krónikus fertőzési modellekben a FIV szaporodását, apoptosis révén pusztította a FIV-termelő sejteket. Az Avemar a macska-adenovírus replikációját normál sejtekben igen, daganatos sejtekben minimálisan gátolta. A daganatos sejtekben és a vírusszaporodásban egyaránt szerepet játszó ribonukleotid reduktáz gátlása lehet a közös pont a gátlási folyamatokban.”

A cikk IDE KATTINTVA érhető el.