Megjelent Oláh János új könyve

Az OR-ZSE tanszékvezetőjének új könyve az Angyalok, démonok, amulettek, adalékok, homíliák címet viseli, a szerző összegyűjtött írásait, beszédeit tartalmazza.


A Gabbiano Print Kiadónál megjelentJudaisztikai Tanszék vezetője, dr. Oláh János új könyve, az Angyalok, démonok, amulettek, adalékok, homíliák.

Log in or sign up to view

See posts, photos and more on Facebook.

Oláh János ajánlószövege a kötethez:

„»Az emberélet útjának felén…« [1] Ha respektáljuk az Örökkévaló szavait a Tórából, miszerint: וְהָיוּ יָמָיו מֵאָה וְעֶשְׂרִים שָׁנָה … – »…legyen [az ember] életének ideje százhúsz esztendő«,[2] akkor helytállóak rám nézve Dante szavai, ugyanis ez évben töltöm be (Isten segedelmével) a 60. életévem, tehát 60 éve járom utam, 60 éve járok kelek a világban. Eme ok apropóján úgy gondoltam, hogy ideje volna szemelgetnem az idők folyamán már valahol megjelent írásaimból, és azokat egy gyűjteményes kötetben megjelentetni, hátha vannak még oly olvasók, kik kézbe vesznek egy vaskos kötetet és bele is olvasnak, sőt hátha vannak még oly olvasók, kik el is olvassák az írások nagy részét, mert netán érdekesnek találják azokat.

Ön, kedves olvasóm már tett egy lépést, hogy eme elképzeléseim megvalósuljanak, hiszen Ön olvas! Köszönet érte!

A kötetben hét fejezetbe (Angyalok, démonok, amulettek; Adalékok a zsidó néprajzhoz; Adalékok élethez, halálhoz; Adalékok a rabbinikus irodalomhoz; Adalékok a zsidó történelemhez; Adalékok a zsidó liturgiához és Homíliák/drósék, zsinagógai beszédek) rendezve található meg az utóbbi 15 év »termésének« egy része, a hosszabb-rövidebb magyar nyelvű írások, valamint egy angol és egy héber nyelvű írás.

Többségük már megjelent nyomtatásban (a megjelenési helyeket és a bibliográfiai adatokat a kötet végén találhatja meg kedves olvasóm), illetve e helyütt jelennek meg először a különböző, határon belüli és határon túli, többnyire zsinagógákban elmondott beszédeim.

Lectori salutem!

Oláh János

[1] Dante Alighieri: Isteni színjáték. Pokol (Inferno). Első ének. A sötét erdőben (Ford.: Babits Mihály).

[2] M.I. VI,3.”


Oláh János legutóbbi könyvét (Kicsi zsidó-magyar vademecum) februárban mutatták be, erről itt olvashat bővebben. A közelmúltban új ajánló jelent meg arról a kötetről.