Nagyobb felelősségvállalás, portfólióbővítés

Prof. dr. Vajda Károly rektor a Szombatnak nyilatkozva beszélt az OR-ZSE középtávú terveiről.


Az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem járvány elleni védekezéséről adott interjút Vajda Károly, amely a Szombat folyóirat szeptemberi számában jelent meg. A rektor elmondta, az OR-ZSE egyetemi polgárai között más egyetemekkel összehasonlítva több az idősebb személy. Ez pedig fokozott elővigyázatosságra intette az OR-ZSE-t, amely általában az éppen aktuális szabályozások előtt járt egy lépéssel.

Új digitális oktatási felület is készült, amely Vajda Károly elmondása szerint „»békeidőben« is nagyon hasznos lesz”. Többnyelvű felületről van szó, így „a tervezett idegen nyelvi képzéseink során is bevethető” – fogalmazott az egyetem rektora, aki kérdésre válaszolva az OR-ZSE középtávú terveiről is beszélt.

„Szeretnénk a Doktori Iskola már lezajlott és az Egyetem küszöbön álló, reményeink szerint szintén sikeres intézményi akkreditációját követően bővíteni a képzési portfóliónkat”

– mondta Vajda Károly, aki szerint vannak olyan területei a zsidó értelmiség képzésének, amelyeken az OR-ZSE nagyobb felelősséget vállalhat. Ugyanakkor hozzátette, mindez csak a vírushelyzetet és az esetleges recessziót követő „romeltakarítás” után válhat aktuálissá. Vajda Károly úgy fogalmazott, az egyetem rövidtávon a lehetőségei beszűkülésére, az eddigi fejlődési dinamizmus lassulására számít. Emellett hozzátette, hogy a járványügyi helyzet a nemzetközi kapcsolatok területén is megakasztotta az intézmény fejlődését, mert másutt is nehezen lábalnak ki a vírusválságból.


Nyitókép: Prof. dr. Vajda Károly, az OR-ZSE rektora az OR-ZSE Scheiber Sándor utcai épülete előtt 2020 márciusában (Földi Bence / OR-ZSE)