„Növekszik a rabbi szakra jelentkezők száma”

Az OR-ZSE rektora tévéinterjúban beszélt a felvételi időszakról, belföldi és külföldi partnerintézményekkel való együttműködésekről, valamint az egyetem költségvetéséről.


Lezárult a felvételi időszak, de augusztusban még lesz lehetőség pótfelvételi révén jelentkezni az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetemre – erről prof. dr. Vajda Ká­roly, az OR-ZSE rektora beszélt a Heti TV Pirkadat c. reggeli műsorában, kedden. Arra a kérdésre, hogy bővült-e a szakkínálat, elmondta, egyelőre még nem, hiszen annak több éves átfutási ideje van, mire egy új szakot akkreditálnak.

– Növekszik a rabbiszakra felvételizők száma, örvendetes, hogy idén már öten jelentkeztek, tavaly négyen, míg a korábbi években csak egy-két jelentkező volt

– mondta a rektor. Arra a kérdésre, nem lesz-e „túltermelés” a rabbikból, azt felelte, hogy a rabbikaron belül a közeljövőben küszöbön álló nemzedékváltásban lehet szerepük a fiatal rabbiknak. Mint mondta, örvendetes, hogy a rabbinak jelentkezők korosztályi megoszlása is egyenletesebb, mint korábban, van, aki 18 évesen döntött úgy, hogy rabbi akar lenni.

PIRKADAT Breuer Péterrel: Vajda Károly

Uploaded by Heti TV on 2019-02-26.

A judaisztikára jelentkezők száma is nőtt, illetve enyhe visszaesés volt tapasztalható az egyházi/felekezeti közösségszervező szak esetében. – Remélhetőleg a pótfelvételi ezt kiegyensúlyozza majd – fogalmazott Vajda Károly.

Az elmúlt fél évben az egyetem oktatói gárdájában is megindult a nemzedékváltás. A felsőoktatási tör­vény­ből eredően a hetven éves vagy annál idősebb oktatókat nyugdíjazni kellett.  – Egy, az egyetem munkáját meghatározó nemzedék tagjai egyszerre távoztak, ez mindig veszteség  – jelentette ki a rektor, aki elmondta, a helyükre lépő fiatalabb nemzedéknek hirtelen kellett átvenni a felelősséget.

– Reményeink szerint visszatér – válaszolta Vajda Károly arra a kérdésre, visszatér-e az intézmény régi fénye. Hozzátette, a felsőoktatás teljesen megváltozott a fénykorhoz képest, így egy másfajta fénykor várhat az egyetemre. Mint mondta,  3-4 éven belül bizonyítania kell az intézménynek, hogy versenyképes, például határokon átnyúló kutatásokban.  A rektor említést tett az idén tavasszal a berlini rabbiképző vezetőjével folytatandó megbeszéléseiről is, valamint beszámolt más egyházi felsőoktatási intéz­mé­nyek­kel folyó együttműködésekről is. Megemlítette például, hogy az EHE-vel már megállapodást is kötött az intézmény.

A rektor kérdésre válaszolva arról is beszélt, a MAZSIHISZ az intézmény fenntartójaként nagy mértékben növelte az OR-ZSE költségvetését, emellett tárgyalásban állnak az állammal is, amely már folyósított is egy ötven millió forintos gyorssegélyt az intézmény számára. Mint mondta,  érződik, hogy az állam szívén viseli az egyházi felsőoktatás sorsát, és tudják, hogy például az egyetemi épületeket fel kell újítani.