Önkéntesek összefogása a Kozma utcai zsidó temető legrégebbi síremlékeit őrző parcella megtisztítására

A régi Váci úti zsidó temetőkben pihentek a pesti zsidóság legelső generációi, azok, akik megalapították az Orczy-ház legendás kultusztemplomát, majd felépítették a Dohány utcai zsinagógát. A temető 1910-es felszámolásával egy egyedülálló örökségi emlék tűnt el. A halottakat a Kozma utcai temetőben temették újra. A jeles rabbik síremlékeit kiemelt helyre állították, a többi megőrzött sírkő a 19. parcellába került. Kutatásukra mindeddig nem került sor, a sűrű növényzet miatt a sírok megközelítése sem könnyű. Az értékes emlékanyag dokumentálására alakult kutatócsoport a Kozma Utcai Zsidó Temető Barátai Egyesület segítségével 2021. június 11-én, pénteken első alkalommal hirdetett önkéntesnapot az emlékegyüttes környezetének megtisztítására.

A régi Váci úti zsidó temető helye a mai Lehel utca és Dózsa György út kereszteződéséhez közel feküdt

Az OR-ZSE judaisztika, közösségszervező, szociális munkás, valamint az ELTE hebraisztika szakának oktatóiból, hallgatóiból, végzettjeiből és barátaikból szerveződött lelkes csapat egy nap alatt is látványos eredményeket ért el. A parcella szélső soraitól indulva fokozatosan vált láthatóvá és bejárhatóvá a terület. A kivágott cserjék, borostyán, a lerakódott avar és a területet elcsúfító műanyaghulladék eltávolítása után izgalmas kultúrtörténeti értékekre bukkantak a résztvevők. A finoman megmunkált, változatos motívumokkal díszített, vörös mészkőből és márványból faragott héber és német feliratos síremlékek mindenkit lenyűgöztek. Már az első lépéseknél kiderült, hogy a részletes kutatómunka valóban különleges adalékokkal szolgálhat a XIX. század első két harmadának pesti zsidó polgárságának történetéhez.

Előtte

és utána!

         

           

A munka ősszel folytatódik! Ezúton is köszönjük mindazoknak, akik velünk tartottak, számítunk rájuk a továbbiakban is, és várjuk a további jelentkezőket, akik szeretnének részt venni ebben a micvában!

További információ: Balogh István baloghi@or-zse.hu