OR-ZSE szabadegyetem – kőszegi zsidó sorsok

Az OR-ZSE szabadegyetem szervezésében, másuj 3-án 18.00 órától előadást tart Mátay Mónika (PhD 2003),  Mikroszkóp alatt: kőszegi zsidó sorsok – címmel.

Az előadásra minden érdeklődőt szeretettel várunk!
Csatlakozás

Az előadás alapját képző kutatásról:

Amikor egy városban sétálunk, a házak némák maradnak, nem beszélnek úgy az egykor ott élő emberekről, ahogyan ez lehetséges volna. Ez Kőszeg gyönyörű palotáira is áll, amelyekkel kapcsolatban számos magántörténeti epizód egyelőre feltáratlan.

Kutatásom során az egykor a város történeti épületeiben lakók egyéni élettörténetét rekonstruálom. Tanulmányozom a tulajdonosokat és más lakókat, a bérlőket, szolgákat, gyerekeket és próbálom biográfiájuk apró részleteit, döntéseiket, sikereiket és kudarcaikat alaposan megismerni, és megérteni, hogyan alakították az életüket. Munkám során a társadalom- és kultúrtörténet, a történeti antropológia és a szociológia módszereit ötvözve interdiszciplináris megközelítést alkalmazok.

Kísérletet teszek arra, hogy azonosítsam az egykor ott élők mindennapi rutinjait, mozgását, térhasználatát, kommunikációját és általában, az életmódját, annyira alaposan és pontosan, amennyire ezt a levéltári források engedik. A lakók adataiból adatbázist építek, így vizsgálatom új lehetőséget nyit a társadalomtörténetben és a hálózatkutatásban. Terveim szerint a kutatás más magyar és európai városi közösségekre is kiterjed.