Áttörés: Az OR-ZSE sikerrel pályázta meg az Erasmus Felsőoktatási Chartát

Hallgatóink és oktatóink bekerülhetnek ebbe a hatalmas európai felsőoktatási hálózatba, kinyílik előttünk a világ. Újabb érv, amely igazolja: napról-napra jobban megéri itt tanulni, csatlakozni hozzánk.

Rendkívül pozitív értékelést kapott az a pályázat, amelyet az Európai Unió által kiírt Erasmus Felsőoktatási Charta 2021-2027 (EACEA/03/2020) akkreditációs felhívására nyújtott be az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem. Az Erasmus Felsőoktatási Charta minőségbiztosítási keretrendszert biztosít az EU Erasmus Programja és a kapcsolódó programok keretében megvalósuló nemzetközi tevékenységekhez. Az ezt aláíró felsőoktatási intézmények részt vehetnek számos hallgatói és munkatársi mobilitási projektben, valamint az innovációt és a bevált módszerek átvételét előmozdítani hivatott intézményközi együttműködésekben is. Az akkreditációs anyagban azt kellett bemutatni, hogy az egyetem felkészült ezekre a programokra, megfelel az EU minőségbiztosítási szempontjainak, és magára vállalja a megadott irányelveket.

A pályázat tartalmazott egy nemzetköziesítési stratégiai tervet (Erasmus Policy Statement, EPS), amelyben az egyetem bemutatta, az Erasmus alprogramjaiban történő részvétel hogyan illeszkedik az intézményfejlesztési koncepcióba, hogyan tervezi ezt az egyetem végrehajtani, és milyen, konkrét indikátorokkal mérhető célokat tűz ki maga elé a következő időszakra. Bizonyos statisztikai adatokat is kértek, majd a mobilitási programok megvalósításához szükséges háttér egyes aspektusaira kérdeztek rá. Kiemelt jelentőségű az EU számára a kiutazók felkészítése, a beutazók fogadása, a külföldön megszerzett kreditek automatikus elismerése, a környezetvédelmi szempontok figyelembevétele, valamint a digitális oktatás lehetőségei is.

Az OR-ZSE 2018 júliusában hivatalba lépő új vezetőségének kiemelt célja volt a nemzetköziesítés és az Erasmus-programok beindítása. Már 2019-ben elindult a most elnyert pályázat előkészítése, azonban a 2020 márciusi benyújtási határidőt a koronavírus-járvány kitörését követően az EU két hónappal kitolta. Így a pályázat eredményéről is késett az értesítés.

Az Erasmus Felsőoktatási Charta aláírása néhány héten belül várható. Ezt követően az OR-ZSE minél több külföldi felsőoktatási intézménnyel tervez kétoldalú megállapodást kötni, amelyek rögzítik a tervezett hallgatói, oktatói és munkatársi mobilitások kereteit. Következő lépésben újabb pályázatokat nyújt be az egyetem, hogy európai forrásokat biztosítson ezekhez a mobilitásokhoz. Végül az intézményen belül pályázhatják meg a hallgatók, az oktatók és a munkatársak az így megnyíló lehetőségeket. Miközben a kiválasztottakat készítjük fel a kiutazásra, felkészülünk a hozzánk érkező külföldiek fogadására is. De még itt sem ér véget a folyamat: hallgatóink külföldön szerzett kreditjeinek a befogadására, kollégáink külföldön szerzett tapasztalatainak a megosztására kiemelt hangsúlyt kell fektetni annak érdekében, hogy a mobilitás eredményei minél inkább hasznosuljanak az OR-ZSE-n.