Recenzió a Keleti tanulmányok és vallásközi párbeszéd c. kötetről

A kötetről – amely Szécsi József tiszteletére jelent meg a L’Harmattan Kiadónál Hidvégi Máté szerkesztésében – Kocsi György írt.


A tavaly hetvenedik életévét betöltött Szécsi József tiszteletére jelent meg a Keleti tanulmányok és vallásközi párbeszéd c. tanulmánykötet a L’Harmattan Kiadónál 2018-ban. A négy nyelven írott tanulmányokat tartalmazó kötetről – amelyet Hidvégi Máté (OR-ZSE) szerkesztett – Kocsi György, az egyik írás szerzője írt recenziót a Teológia hittudományi folyóirat 2019. 1–2. számába:

A kötet tartalomjegyzékét itt lehet megtekinteni.

Szécsi József

A vallásfilozófus 1948-ban született Szegeden. Világi hallgatóként teológiai doktori címet szerzett a Budapesti Római Katolikus Hittudományi Akadémián. Ezt követően az Eötvös Loránd Tudományegyetemen orientalisztikát és ókori keleti nyelveket tanult, majd az Országos Rabbiképző Intézet (az OR-ZSE elődje) nem hivatalos hallgatója volt, később az intézet főkönyvtárosa lett.

1991-ben kezdeményezte a Keresztény–Zsidó Társaság megalapítását, melynek ettől kezdve főtitkára, az ezen szervezeten belül működő Zsidó–Keresztény–Iszlám Vallástudományi Szabadegyetem igazgatója. Tagja a Magyar Keresztény–Zsidó Tanácsnak is. Több keresztény teológiai főiskolán tanított biblikus tantárgyakat, eközben az OR-ZSE egyetemi docense, a Baptista Teológiai Főiskola főiskolai megbízott tanszékvezetője, valamint a Zsigmond Király Főiskola tanára volt. Az OR-ZSE ősnyomtatvány–kézirat–antiqua gyűjteményének vezetőjeként is tevékenykedett.

Szécsi József interjút ad Szegeden (Földi Bence / OR-ZSE)

Szécsi József hazai és nemzetközi konferenciákon ad elő, folyamatosan publikál – Szécsi József a honlapján többet közzé is tett ezek közül –, tanulmánykötetei jelentek meg.

A vallásfilozófus sokoldalúságáról tanúskodik, hogy a médiában és a zenében is ért el sikereket. 1996 és 2011 között a Duna Televízió „Halld Izrael!” c. zsidó vallási műsorát szerkesztette, ezt követően négy éven át a Duna Televízió „Ábrahám gyermekei” c. zsidó–keresztény–iszlám vallásközi műsorának tudományos szakértője volt. A Fővárosi Operettszínházban, majd a Magyar Állami Operaház Kórusában énekelt, 1985-től 2011-ig a Magyar Nemzeti Énekkar énekkari művésze volt.

Szécsi József tavaly augusztus 20-án a Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozat kitüntetésben részesült. Jelenleg rektori tanácsadóként és az egyetemi könyvtár főmunkatársaként segíti az OR-ZSE munkáját.